Romániában megtiltották a tanároknak, hogy nagymennyiségű plusz házi feladattal büntessék a diákokat. Az új szabályt azután vezették be, hogy közvita alakult ki a diákok túlterheltségéről. A tanároknak nem szabad naponta összesen több mint két óra alatt elvégezhető házi feladatot adniuk.
A román oktatási miniszter azt akarja, hogy az 1-8. osztályos diákok ne foglalkozzanak naponta 5-8 óránál többet tanulással.

A rendelet megtiltja, hogy az előkészítő osztályokban a diákok házi feladatot kapjanak, a vakációk idejére pedig ez "általában tilos".

A tanároknak különbséget kell tenniük a kötelező és a nem kötelező otthoni feladatok között, előbbi átlagos nehézségű lehet, hogy valamennyi diák elvégezhesse, a fakultatív házi feladatot pedig a diákok képességeihez kell igazítani, és ez utóbbit csak bizonyos időszakokban lehet kiadni.

Az elemista diákok az iskolai órák mellett a házi feladatok elvégzésével együtt eddig naponta akár nyolc órát is tanulással töltöttek, a gimnazisták pedig 12 órát, ami a miniszter szerint túl sok. Az új rendelet alkalmazhatóságát azonban számos pedagógus megkérdőjelezte.

MTI