A soha nem látott biztonsági kihívások és a több irányból érkező váratlan fenyegetések miatt az új stratégiai jellegű együttműködés értelmében Európa és Észak-Amerika minden eddiginél szorosabban fog együttműködni a jövőben.
Azt gondolhatnánk, hogy a terrortámadások és a menekültválság miatt ez most tényleg valami komoly együttműködést jelent. Az elfogadott zárónyilatkozatban azonban csak az áll, hogy a NATO-nak és az EU-nak összehangolt és egymást kiegészítő módon kell cselekedniük a térséget fenyegető erőpróbákkal szemben, hogy elkerüljék a hatékonyságot hátráltató tényezőket.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint mindkét fél jól jár, hiszen egy erősebb Európa jó a NATO-nak, és egy hatékonyabb NATO jobb az Európai Uniónak. Hozzátette, a NATO pozitívan értékeli, hogy Európa kezébe veszi saját biztonságának megteremtését, és erőfeszítéseket tesz arra, hogy elérje ezt a célt. A főtitkár azt is rendkívül értékeli, hogy az uniós országok folyamatos erőfeszítéseket tesznek az európai védelmi rendszer javítására és finanszírozásuk növelésére.

Konkrét területeken fogják erősíteni a két szervezet stratégiai partnerségét 

Ide tartozik a hibrid fenyegetések elleni küzdelem, az olyan operatív együttműködési kérdések, mint a tengeri térségekben való közös fellépés, a számítógépes biztonság és védelem területe, valamint más védelmi képességek fejlesztése.

A két szervezet össze kívánja hangolni a védelmi ipar és a kutatás kapacitásait, valamint növelni fogja a védelmi és biztonsági erőforrások kiaknázását és összehangolását.