Németországban széles körben bírálják az ARD köztelevíziót, amiért nem számolt be egy nemi erőszakkal és gyilkossággal gyanúsított fiatal afgán menedékkérő őrizetbe vételéről. 
A német sajtóban mintha valóban megfigyelhető lenne, hogy a migránsok által okozott támadásokról, bűncselekményekről nem, vagy csak késve tájékoztatják a lakosságot. Így volt ez a kölni molesztálások esetében, de a müncheni lövöldözés kapcsán is felmerült, hogy fontos információkat hallgattak el. Most az keltett közfelháborodást, hogy a még októberben megerőszakolt és meggyilkolt 19 éves freiburgi lány, Maria Ladenburger esetében nem számolt be a köztelevízió a kiskorú afgán elkövető őrizetbe vételéről.

Maria Ladenburger egy magas rangú EU-tisztségviselő lánya volt, aki önkéntesként dolgozott egy menekülttáborban is, azt nem lehet egyelőre tudni, hogy ott találkozhatott-e a gyilkosával. Egy egyetemi partiról tartott hazafelé, amikor a kerékpárúton megtámadta az afgán férfi, majd megerőszakolta és megölte. Holttestét a Dreisam folyóban találták meg. Halálát fulladás okozta.

A gyanúsítottat szombaton vették őrizetbe, és míg a ZDF országos köztelevízió és a kereskedelmi csatornák beszámoltak a nyomozás fejleményéről, az ARD esti híradójában nem szerepelt a hír.

Ez azért tragikus, mert a hatóságok nem zárják ki, hogy a baden-württembergi Freiburgban nevelőszülőknél elhelyezett 17 éves afgán menedékkérő egy másik, hasonló gyilkosságot is elkövetett november elején a Freibugrtól alig 20 kilométerre fekvő Endingennél. Felmerült, hogy fiatal nőkre vadászó sorozatgyilkos jelent meg a térségben, aminek révén az ügy országos figyelmet keltett. A szerkesztőség magyarázata szerint azért tekintettek el az eset ismertetésétől, mert nem országos, hanem csak regionális jelentőségű ügynek értékelték, és betartották azt a szabályt, hogy származástól függetlenül fokozottan kell védeni a fiatalkorúakat.

Vezető politikusok hétfőn az általánosítástól és a gyűlöletkeltéstől óvtak. Sigmar Gabriel alkancellár a Bildnek azt mondta, hogy „ilyen szörnyűséges gyilkosságok azelőtt is történtek, hogy megérkezett hozzánk az első afganisztáni vagy szíriai menekült”. Steffen Seibert kormányszóvivő Angela Merkel kancellár álláspontját ismertetve kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy a gyilkossági ügyben egyetlenegy afgán menekültről van szó, és nem az afgánok vagy a menekültek egész csoportjáról.

Bevándorlásellenes hangulat

A Német Rendőrszakszervezet elnöke a kormány menekültpolitikáját hibáztatta a 19 éves lány haláláért. A gyilkosság nem történt volna meg, ha „országunk felkészült volna a tömeges bevándorlással mindig együtt járó veszélyekre” – mondta Rainer Wendt. Az eset hatására Németországban ismét fellángolt a bevándorlásellenes hangulat, és egyre több kétely fogalmazódik meg a merkeli politikával szemben.