"Eredeti szándékunk szerint a levelet postára küldtük volna el Brüsszelbe, azonban több polgármester-kollégám javaslatára a személyes találkozás és beszélgetés lehetőségét kértük Jean-Claude Junckertől - monda el Szita Károly megjegyezve, hogy az erről szóló levelet ma küldte el. Hangsúlyozta: "a találkozón nemcsak a levélátadás, hanem a magyar településvezetők véleményének meghallgatása is fontos lenne".
A polgármesterek csaknem 80 százaléka, mintegy háromnegyede állt ki eddig az uniós kötelező betelepítési kvóta ellen - mondta az MJVSZ elnöke. A találkozó lehetséges helyszínei között Brüsszelt és Kaposvárt említette Szita Károly. Kitért arra is, hogy a tömeges bevándorlás veszélyeinek "ordító jeleit" sajnos az európai politikusok jelentős része a mai napig nem ismerte fel. Szita Károly kifejtette: minden héten tapasztalható, hogy az illegális migráció együtt jár a bűnözéssel és a terrorizmussal.

"Nekünk, polgármestereknek egyértelmű a feladatunk, hogy településeinken biztosítsuk a nyugalmat és a biztonságot, ezért állunk ki változatlanul Brüsszel kényszerbetelepítési tervei ellen" - fogalmazott a polgármester. "Együtt kérjük az Európai Bizottságot, hogy hallja meg a magyar és az európai polgárok hangját! Vonja vissza a kötelező betelepítési kvótákról szóló terveket, és tegyen meg mindent a schengeni határok és az európai polgárok védelme érdekében" - tartalmazza a mintegy 2500 magyar településvezető által szignált dokumentum. 

MTI