A január 2-i munkaszüneti napot négy évvel ezelőtt szüntette meg a nemzetgyűlés. 
Ez egyike volt azoknak a megszorító intézkedéseknek, amelyeket a gazdasági növekedés érdekében hozott az ország. Ellenzéki képviselők szerint a Miro Cerar vezette balközép kormány népszerűsége mélyponton áll, ezért szánta el magát ilyen "populista intézkedésre".

Milan Brglez házelnök azzal indokolta a gyorsított eljárásban hozott határozatot, hogy korábban szükségtelen volt megszüntetni ezt az állami ünnepet, és semmilyen gazdasági előnnyel nem járt. "Visszaadtuk az embereknek azt, amit jogtalanul vettek el tőlük" - mondta, majd hozzátette: egy hagyományról van szó, amely jónak bizonyult, ezért visszaállítása nem populista intézkedés.

Az Európai Unió tagállamaiban a munkaszüneti napok száma 10 és 15 közé tehető. Szlovéniában a most meghozott döntés alapján 12 állami ünnepet jegyeznek majd a naptárban, ami nem tér el az uniós átlagtól. A január 1-jei és 2-i munkaszüneti nap hagyománya még Jugoszláviából ered. A hat délszláv utódállam közül csak Horvátországban és Macedóniában nem állami ünnep újév második napja. 

MTI