Idén a közmédia ötödik alkalommal ünnepelte a Duna Televíziós Díj átadását. Az elismerést a grémium ezúttal a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek ítélte oda.
A Magyar Rádió Márványtermében december 14-én adták át ünnepélyesen a Duna Televíziós Díjat. Ez évben a rangos elismeréssel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget jutalmazták. Az ünnepségen Kun Éva szobrászművész Szűz Máriát a magyar koronával ábrázoló alkotását, és az ehhez társuló egymillió forintos pénzjutalmat Brenzovics László, a KMKSZ elnöke Dobos Menyhérttől, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától, és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől vehette át. A politikus laudációjában méltatta a szervezetnek - a jelenlegi válságos ukrajnai helyzetben - a kárpátaljai magyarságért tett sokéves erőfeszítését.

„A magyarországi média a kárpátaljai magyarság életében nagyon fontos szerepet játszott - köszönte meg az elismerést az elnök. – A legnehezebb időben az anyaországi televízió és rádió tartotta a lelket az emberekben Kárpátalján. A Duna Televízió megszületésével pedig a világ magyarsága a kárpátaljaiak életébe is bepillanthatott.”

A Duna-díj megalapításával a közmédia megbecsülését kívánja kifejezni mindazoknak, akik támogatásukkal és munkájukkal tevékenyen hozzájárultak a televízió nemzeti és kulturális küldetéséhez. A díjátadás ünnepi időzítése is szimbolikus: a Duna Televízió 1992. karácsonyán, II. János Pál pápa áldásával kezdte meg adását. Az alapítók célja nem vesztett aktualitásából: azt a törekvést folytatja, hogy „égi köldökzsinórként” kösse össze a XX. század első felében egymástól elszakított nemzetrészeket.

A Duna Televízió ötödször adta át a kitüntetést, a díjat 2012-ben Csoóri Sándor, 2013-ban Sára Sándor, 2014-ben Tőkés László, az elmúlt évben pedig a Csemadok kapta.

MTI