Mit tehetünk akkor, ha titokban drog vagy fegyvervásárláson törnénk a fejünket, netalántán valaki meggyilkolására szeretnénk bérgyilkost felbérelni? Jó hír az anonimitásba burkolódzni vágyók számára és talán kevésbé jó hír az átlagembereknek, hogy az internetnek létezik egy olyan része, amely láthatatlan marad a kíváncsi szemek előtt: az angolul Dark Webnek nevezett területen futó szolgáltatásokat nem lehet azonosítani és minden olyan illegális tárgy fellelhető itt, amelyet csak el tudunk képzelni.
Azon anonimitást kihasználva pedig nemrégiben egy ismeretlen csoport gyűjtést indított a Dark Weben, hogy a befolyt pénzből a megválasztott amerikai elnök Donald Trump és alelnöke, Mike Pence ellen tervezett merényletet finanszírozzák. A kezdeményezést azzal indokolták, hogy mindenféleképpen meg kell akadályozni, hogy Donald Trump az Egyesült Államok élére álljon, mivel az beláthatatlan következményekkel jár majd az egész szabad világ számára. Továbbá a közzétett információkból még az is kiderül, hogy idén március óta már több mint 88 ezer dollár gyűlt össze az ügy érdekében.

Azért nem kell elkezdeni aggódni, a CSO internetes hírügynökség értesülései szerint a titkosszolgálat már értesült az esetről, sőt egy hacker már jelezte, hogy az IP-cím alapján sikerült azonosítania az oldal megalkotóit.

Az internet sötét oldala

A Dark Web tulajdonképpen nem más, mint néhány ezer, bárki által szabadon látogatható weboldal, épp csak azoknak a szervereknek az IP-címe titkos, amelyeken futnak. Rendkívül nehéz feladat kideríteni, hogy az oldalakat kik működtetik, és egyáltalán hol találhatók fizikailag az őket tartalmazó számítógépek.

A sötét web oldalai online anonimitást biztosító szoftvereket - főként a Tort és az I2P-t - használják, az ezeken zajló forgalom ugyanis titkosított, ráadásul az adatokat véletlenszerűen kiválasztott számítógépeken keresztül továbbítják a feladótól a címzettig. A rendszer részét képező számítógépek közül minden egyes gép lehánt egy-egy réteget a titkosításból, mielőtt továbbítaná az adatokat; elméletben ez a módszer megakadályozza, hogy bárki felkutathassa az adatok forrását - bár már több módszer is napvilágot látott a védelem kijátszására. A Toron működő honlapokat csak azok az internetezők tudják megnyitni, akik maguk is feltelepítik a titkosított hálózat eléréséhez szükséges kliensszoftvert, és rendelkeznek a megfelelő böngészővel.