Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtök éjszaka Isztambulban Barbaros Muratoglut, a Törökország legnagyobb médiacsoportját is magába foglaló Dogan Holding ankarai irodavezetőjét a július 15-i katonai puccskísérletet követő kormányzati nyomozások keretében - jelentette pénteken az NTV török hírtelevízió.
A férfit december 1-jén vette őrizetbe a rendőrség. Muratoglut azzal gyanúsítják, hogy az összeesküvés koordinálásánál szerepet játszó Bylock titkosított üzenetküldő alkalmazás használatával segítséget nyújtott a hatalomátvételi kísérletért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatának. A mozgalmat Ankara FETÖ rövidítéssel terrorszervezetként tartja nyilván.

A hivatalos török álláspont értelmében a gülenisták hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába. A folyamatban Gülen állítólag saját alapítványaira, iskoláira, vállalkozásaira, biztosítótársaságaira, illetve médiaérdekeltségeire támaszkodott.

Az NTV úgy értesült, hogy Muratoglu 2012-ben török újságírók kíséretében meg is látogatta Gülent az Egyesült Államokban, és a találkozóról készült felvételek a bíróság rendelkezésére állnak. A férfi azt vallotta, hogy üzleti úton volt Amerikában, nem tudott előre az összejövetelről, annak alkalmával egy szót sem váltott Gülennel és még csak Bylock-felhasználót sem ismer - írta a Dogan Holding tulajdonában lévő Hürriyet napilap az internetes oldalán. Az ügyészség szerint Muratoglu egy FETÖ-hoz köthető ügyvédi irodával szintén kapcsolatban állt.

Az Anadolu információi szerint az elmúlt öt hónapban 101 799 emberrel szemben indítottak eljárást Törökországban. Közülük 40 ezer 832-t tartóztattak le, köztük 6341 katonát, beleértve 168 tábornokot, valamint 7596 rendőrt, illetve 2279 bírát és ügyészt, de az átfogó vizsgálatok a médiát is érintik. Jelenleg további 5139 ember ellen van érvényben elfogatóparancs.


Az EU-tagállamok vezetői fel kell emeljék hangjukat az EP-állásfoglalás ellen a törökök szerint

Az EU-tagállamok vezetői fel kell emeljék hangjukat az EP-állásfoglalás ellen a törökök szerint


Az EU-tagállamok vezetői fel kell emeljék hangjukat az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalása...
RÉSZLETEK 

MTI