Peking komolyan aggódik Donald Trump megválasztott amerikai elnök hétvégén elhangzott kijelentése miatt, amely szerint az Egyesült Államoknak újra kellene gondolnia a Tajvanhoz fűződő viszonyát, és nem feltétlenül kellene ragaszkodnia az „Egy Kína” elvhez. Peking szerint Tajvan és Kína szárazföldi része egyazon országhoz tartozik, saját területeként tekint a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta gyakorlatilag önálló életet élő szigetre.
Trump „belecsapott a lecsóba” azzal, hogy fogadta a tajvani vezető gratuláló telefonhívását. Az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fent diplomáciai kapcsolatot Tajvannal, vélhetően ez idő alatt is fogadták a hívásaikat, de soha nem hozták azt nyilvánosságra – mondta Salát Gergely Kína-szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Szerinte Trump „kitette a kártyáját az asztalra”, a lapok között pedig ott a tajvani kérdés is, ami Pekingnek nem tetszik, mivel a legfontosabb nemzeti érdekéről van szó. Az „Egy Kína” elv nem alkualap a kínaiak számára, nem tárgyalnak róla, azonban Trump logikája alapján mindenről lehet beszélni – magyarázta.

Látni kell azonban azt is, hogy Kína Amerika legnagyobb külföldi hitelezője, a kínai valutatartalék nagy része dollárban van, így kölcsönös függés van a két ország között, ki vannak szolgáltatva egymásnak.