Az Obama-adminisztráció egyik ballépése a jelenleg is hatályban lévő egészségügyi törvény. Ennek van egy olyan része, mely szerint az állam évi több száz millió dollárral köteles támogatni azt az amerikai szervezetet, mely egyértelműen az abortusz pártján áll.
Szimbolikus lépésre készülhet a megválasztott amerikai elnök. Donald Trump kampányában többször kihangsúlyozta, hogy a Planned Parenthood nevű szervezet – mely egészségügyi szolgáltatásokkal segíti a nőket, nem mellesleg az abortusz pártján áll – több millió dollárral támogatta riválisa, Hillary Clinton kampányát. A korábbi, Obama-adminisztráció által elfogadott egészségügyi törvény szerint ez a szervezet évi több száz millió dollárt kap az államtól.

Trump azonban most belebegtette, hogy komoly reformok várhatóak az egészségügy terén, így felmerült az is, hogy az abortuszpárti szervezettől is megvonják a törvényben előírt állami támogatást.

A Planned Parenthood egyelőre reménykedik, hogy támogatásuk a Trump-adminisztráció alatt sem fog változni. A szervezet abban bízik, hogy több republikánus képviselő, és természetesen a Demokrata Párt sem ért egyet a megválasztott amerikai elnök kezdeményezésével.