Trump csapata még pénteken hozta nyilvánosságra, hogy a leendő amerikai elnök telefonon beszélt Tajvan elnökével, Caj Jing-vennel. 
Csakhogy az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot az önálló országként működő Tajvannal, miután Jimmy Carter volt elnök kormánya elismerte a Kínai Népköztársaságot és az "egy Kína" elvét. Ezt hirdeti, hogy a szárazföldi Kína és Tajvan egy ugyanazon ország. Washington azóta is Pekinget tekinti a legitim kínai vezetésnek, jóllehet, szoros, nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajvannal.

A pénteki telefonbeszélgetés 37 évnyi amerikai diplomáciai hagyományt tört meg, hiszen azóta nem volt arra példa, hogy amerikai elnök tajvani államfővel közvetlenül beszéljen.

Kína vezetése kiakadt a váratlan telefonhíváson. A kínai külügyminiszter közölte: nem hiszi, hogy "Tajvan kicsinyes trükkje" nyomán megváltozik az Egyesült Államoknak az "egy Kína" elvét elfogadó politikája, amely a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges fejlődésének az alapköve. Peking pedig nem szeretné, ha ezt a politikai alapot bármilyen módon megzavarnák vagy megkárosítanák.