Több tucatnyi honatya nem vitte végig négyéves mandátumát a bukaresti törvényhozásban. Sok honatyát ítéltek el, rengetegen váltottak pártot. Egyebek mellett ez derül ki a román parlament elmúlt négy évét vizsgáló felmérésből.
A négyéves mandátumát most záró a legkevésbé hatékony parlament az 1989-es fordulat óta – állapította meg elemzésében a román Közpolitikai Intézet. Az IPP szerint ezt a törvényhozási tevékenység minősége és a feddhetetlenségi problémák is alátámasztják – derül ki a kronika.ro írásából.

Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alelnöke (k) beszél a bukaresti képviselőházban 2015. március 11-én, a képviselőházi szavazás előtt. Nem hagyta jóvá a képviselőház a bűnvádi eljárás lefolytatását Borbély László volt környezetvédelmi miniszter ellen, akit többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsít a román korrupcióellenes ügyészség (DNA). 

13-an elítélve, 16-an eljárás alatt

Az eredetileg 588 tagú parlament 507 fővel zárja mandátumát. Tizenhárom honatyát ítéltek el jogerősen, 16-ot vett őrizetbe vagy indított ellenük bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség, hat esetében pedig összeférhetetlenséget állapítottak meg.

Huszonhat honatya szerzett valamilyen önkormányzati mandátumot a nyári választáson, négyet pedig európai parlamenti képviselővé választottak a 2014-es megmérettetésen.

További tizenkét honatyát neveztek ki más tisztségekbe. Elhalálozás, betegség vagy visszalépés miatt 34-en nem fejezik be mandátumukat.
Az RMDSZ és az állandóság

A legtöbb mandátummal bíró honatyák között több RMDSZ-es van: Kerekes Károly és Márton Árpád egyaránt 7-7 mandátumot töltött ki, míg a szenátusban Markó Béla és Verestóy Attila büszkélkedhet hasonló mérleggel.

Rekordot döntött „a parlamenti migráció”

Négy év alatt 223 honatya, azaz a képviselők 38 százaléka váltott pártot. A szenátorok 37, a képviselők 39 százaléka nem azon párt tagja, amelynek a színeiben négy éve bejutott.

A csúcstartó a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD), amelynek 68 honatyája lépett át, és meg is szünt a frakciója – akárcsak a Nemzeti Liberális Pártba (PNL) beolvadó Demokrata-Liberális Párté (PDL).

A csúcstartó Ion Șcheau képviselő, aki a PPDD után volt független, szociáldemokrata, most pedig a PNL tagja.

Román parlament, bukaresti törvényhozás

A képviselők fele újrázik

A jelenlegi honatyák 48 százaléka újabb mandátumért indult. A legújabb csapattal a PNL indul, itt csak a mostani gárda 47 százaléka indul újra. Az ALDE-nál 78, a PSD-nél 55, a megújulást hirdető RMDSZ-nél pedig 60.
Gyarapodók

A vagyonbevallások alapján a képviselők és szenátorok vagyona összesen 35 millió euróval apadt. Voltak azonban, akiknek gyarapodott a vagyona.

Ebben a kategóriában a képviselők közül a PPDD-s Ovidiu Ioan Dumitru emelkedik ki 882 709 euróval, a második a PSD-s Ioan Adam 450 000 euróval, de a PNL elnöke, Alina Gorghiu vagyongyarapodása az egyik legtekintélyesebb: 1,1 millió euró – igaz, ezt azáltal érte el, hogy feleségül ment egy tehetős üzletemberhez.

A szenátusban Sorin Roșca Stănescu (PNL) 250 000 euróval növelte vagyonát, Petru Filip (PSD) 210 000-rel, míg Vasile Nistor (PC) 182 000-rel.

Szegényedők

A legnagyobb vesztesek között a képviselők közül Sebastian Ghiță (PSD – jelenleg PRU) emelkedik ki 30 millió eurós veszteséggel, Cristian Popescu 2,7, Theodor Cătălin Nicolescu (PNL) pedig 1,5 millió eurót vesztett.

A szenátusban az RMDSZ-es Verestóy Attila vagyona csökkent a leginkább – ő 2,7 millió eurónak mondhatott búcsút. Őt Doina Tudor (PNL) követi 1,9 millió euróval, míg a harmadik Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) 358 000 euróval.