Az európai nemzetiségek ernyőszervezete szerint az összefgás lehetővé teszi a politikai súly megőrzését
Üdvözölte két magyar tagszervezete - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Magyar Polgári Párt (MPP) - együttműködését az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a december 11-i romániai választásokról közzétett pénteki állásfoglalásában.

A FUEN szerint az RMDSZ jele alatt induló közös jelöltlista a legjobb megoldás arra, hogy a megmutassa erejét és eltökéltségét, és a legjobb esély országos politikai súlyának megőrzésére. A kisebbségi ernyőszervezet megjegyzi, hogy harmadik romániai tagszervezete, a Romániai Németek Demokrata Fóruma számára a román választási törvény - a többi 17 elismert kisebbséghez hasonlóan - garantál egy helyet a parlamentben, az RMDSZ pedig a kommunista rendszer bukása óta megszervezett eddigi hét választáson mindig átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Az állásfoglalás szerint kiemelten fontos, hogy a magyar közösségnek erős és egységes képviselete legyen, olyan körülmények között, amikor "feszültségekkel szembesül" Romániában. "A román társadalomban erősödőben van a nacionalizmus, jogi eszközökkel tiltják a közösségi jelképeket, korlátozzák a nyelvi jogokat, az anyanyelvű felsőoktatás önigazgatását, boszorkányüldözés folyik a magyar vezetők ellen, akadozik az elkobzott javak visszaszolgáltatása és újabban támadások érik a felekezeti oktatást is: mindez csupán néhány példa az RMDSZ által az utóbbi években jelzett problémák közül" - olvasható a Vincze Lóránt FUEN-elnök által aláírt dokumentumban.

A FUEN szerint az RMDSZ kormányzati szerepvállalása mindig egyensúlyt vitt a romániai belpolitikába, javította a román-magyar kapcsolatokat, valamint a román többséggel való megbékélést szolgálta, ami végső soron erősíti az egész ország stabilitását és az erdélyi magyarság megfelelő társadalmi fejlődését eredményezi - állapítja meg a kisebbségi ernyőszervezet.

"A mindennapi élet javulását, a közösségi jogok védelmét csak a romániai magyarság legitim képviseletének erős parlamenti és kormányzati jelenlétével lehet elérni, ezért arra kérem a magyar választókat, hogy legyenek szolidárisak, felelősségteljesek, eltökéltek, és szavazzanak a magyar jelöltlistára" - zárul a FUEN elnöke által jegyzett állásfoglalás.