Vasárnap a jelek szerint új politikai korszak kezdődik Ausztriában. A befutónak ígért új elnök szövetségre törekedne Közép- és Kelet-Európa országaival – osztrák vezetés mellett. Az osztrák szocialisták már térdet is hajtottak az eurószkeptikus és bevándorlásellenes párt előtt.
Célegyenesbe fordult az EU későbbi sorsát is nagyban befolyásoló osztrák elnökválasztás, holnapután ismétlik meg a második fordulót. A Zöldek függetlenként induló jelöltje, Alexander van der Bellen és az eurószkeptikus- bevándorlásellenes Szabadságpárti (FPÖ) Norbert Hofer az elmúlt napokban tévévitákon is összemérte erejét. Ahogy Trump esetében, Hofer is mágnesként vonzza a csalódott munkásosztály szavazóit. A felmérések azt mutatják, hogy az FPÖ nemsokára a végrehajtó hatalmat is megszerezheti.

Ausztria mindenek előtt

Hofer a héten azt bizonygatta a New York Times tudósítójának, hogy ő nem nacionalista, nem antiszemita, hogy kora miatt nem lehet köze a nácikhoz és egyébként sem része semmilyen populista hullámnak. Szövetségre törekszik Közép- és Kelet-Európa országaival – osztrák vezetés mellett.

Hofer vehemensen ellenzi Merkel menekült-politikáját, szerinte a félrevezetett európai politikusok megengedik, hogy migránsoknak álcázott iszlám harcosok jöjjenek a földrészre, miközben a kontinensünk rohamosan iszlamizálódik.

Hofer kifejtette azt is, hogy pártolja az amerikai-orosz viszony javítását, a Moszkva-elleni szankciók feloldását, merthogy ennek azok látták kárát, akik meghozták azokat. Jelszava: Ausztria mindenek előtt!

Hofer a múlt héten még arról beszélt, hogy Ausztriában is népszavazást szorgalmazna az EU-tagságról, ha Nagy-Britannia távozása után az uniós döntéshozatal központosítottabbá válik, és ha a jövőben döntés születne Törökország felvételéről az Európai Unióba.

Az Ifop közvéleménykutató intézet friss felmérése szerint az olaszok 53 százaléka, a franciák 47 százaléka és a németek 43 százaléka támogatna egy népszavazást országaik EU-tagságáról. Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy Juncker, az EU Bizottság vezetője az európai vezetőket óvja attól, hogy az EU tagságról népszavazást írjanak ki.

A szocialisták már térdet hajtanak az FPÖ előtt

Hofer egyértelművé tette, hogy megválasztása esetén bele akar szólni az osztrák belpolitika alakulásába, ideértve a jogát, hogy menesztheti akár az egész kabinetet. Hofer kritikusai attól tartanak, hogy megválasztása esetén azonnal feloszlatná a nagykoalíciós kormányt, amely a mérsékelt konzervatívokból (ÖVP) és a Szocialistákból (SPÖ) áll. Hofer erre azt válaszolja, hogy jövő nyárig ezt nem tervezi megtenni.

A főáramlatú pártok egyike máris számot vetett az új politikai felállással és sokak megdöbbenésére az osztrák szocialisták néhány nappal az elnökválasztás előtt az FPÖ-vel szemben évek óta gyakorolt elhatárolódásukat sutba dobták. Christian Kern osztrák kancellár bejelentette, hogy az SPÖ nem csak az FPÖ-választóit fogadja el, de lehetőséget lát tárgyalásokra is a pártvezetéssel. A kérdésre, hogy elképzelhető-e az FPÖ részvétele a kormányzásban, azt felelte, tiszteli az FPÖ elnökét és elismeri, hogy Ausztria előre vitele érdekében dolgozik.

Káncz Csaba jegyzete