Egy újabb tűzszerész veszítette életét aknamentesítés közben Horvátországban, idén ő volt a harmadik áldozat, aki munkája közben szenvedett halálos balesetet - jelentette a horvát közszolgálati televízió hétfőn.
A hatvanéves, hatgyermekes tűzszerész balesete Zára (Zadar) megyében, Zemonik Gornji település körzetében történt. Az elmúlt húsz évben 38 tűzszerész veszítette életét aknamentesítés közben.

Az idén több alkalommal is tüntettek a horvát tűzszerészek, hogy felhívja a figyelmet az aknamentesítési feladatok végzése során kialakult tarthatatlan állapotokra. A kormánytól azt kérték, hogy ezt a tevékenységet vonják ki a piaci verseny szabályai alól. Új kollektív szerződést és a lehető legnagyobb biztonságot követelték munkájuk során. A rossz jogi szabályozás szerintük a szakma leépüléséhez vezetett. A munkahely elvesztésétől való félelem és a pszichikai nyomás miatt pedig nőtt a balesetek száma munkavégzés közben.

Horvátország a világ gyalogsági aknák által leginkább veszélyeztetett országainak egyike. A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében kirobbant délszláv háborúból visszamaradt aknagyanús területeknek több mint a felét tisztították meg eddig. Még 9 megyében – összesen 66 város és járás területén – mintegy 430 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni. A HRC adatai szerint valamivel több mint 46 ezer aknát kell még hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a háború alatt.

Az ország területén jelenleg is 14 ezer tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre. Az aknamentesítést 2019-ig tervezik befejezni, a munkálatok menetét azonban nagyban befolyásolják az anyagi lehetőségek. 1991-től mostanáig összesen 1979 ember szenvedett balesetet aknamentesítés közben, közülük 590-en életüket veszítették.

Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák telepítését, gyártását, kereskedelmét, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és a telepített aknamezők felszámolását.

MTI