Lengyelország kormányzó pártja nem fogja támogatni Donald Tusk újraválasztását az Európa Tanács elnökévé.
A jobboldali Jog és Igazságosság párt elnöke egy keddi interjújában egyértelműen elutasította, hogy pártja támogassa Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé – adta hírül az MTI.

Donald Tusk két és fél éves mandátuma jövő májusban jár le.

Lengyelország sem otthon, sem az EU-ban nem akarja látni Donald Tuskot!

Az Európai Tanács elnökét nem a tagállami kormányok jelölik, s elvben megválasztásához nincs szükség konszenzusra, így Lengyelországnak nincs vétójoga e kérdésben. A Lisszaboni Szerződés értelmében az uniós állam-, illetve kormányfők testületének elnökét az Európai Tanács minősített többséggel választja meg.

“Nem. Világosan mondom, ezt nem tenném meg” – válaszolt a Tusk támogatását firtató kérdésre Kaczynski. Hozzátette azt is, hogy szerinte a volt miniszterelnököt büntetőjogi felelősség terheli, és “nemcsak Szmolenszk miatt”. Ezzel arra utalt, hogy felelősnek tartja Tuskot a 2010. áprilisi szmolenszki tragédiáért, melyben többek között az akkori államfő Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére is meghalt.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Tusk esetleges visszatérése a lengyel politikába megerősítené-e a jelenlegi ellenzéket, Kaczynski azt felelte, hogy a volt miniszterelnök nem győztes, hanem legyőzött politikusként térne haza.

A TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió által szombaton közzétett felmérés szerint a lengyelek 63 százaléka nem szeretné, hogy Tusk hazatérjen és tartós szerepet vállaljon a lengyel belpolitikában.