Szembement az Egyesült Államokkal az Európai Unió, mivel bejelentette, kész anyagi támogatást küldeni Asszádnak, csakhogy vége legyen a háborúnak.
Az Európai Unió anyagi támogatást nyújt a szír elnöknek, Bassár el-Asszádnak csak azért, hogy
rendet tegyen a fél évtizede a polgárháborúban fulladozó országban. Ez azért is furcsa lépés, mert ezzel teljesen szembemegy a nemzetközösség az Egyesült Államok érdekeivel, ami eddig nem sokszor történt meg.

Minden jel szerint az áll az ügy mögött, hogy az Európát sújtó migrációs válságot az unió egyre kevésbé képes kezelni, pláne most, hogy a törökökkel is sikerült összerúgni a port, csak fokozódhat a nyomás Európán, hisz Erdogan bejelentette, hogyha így folytatja az unió, szélnek ereszti az országban tartózkodó több millió migránst.

Federica Mogherini az EU külügyi vezetője két héttel ezelőtt nyújtotta be tervezetét, amelyet szinte az összes fél támogatott. Nagy-Britannia és Franciaország továbbra is azon a véleményen van, hogy csak akkor lehet megoldani a szír helyzetet, ha Asszádot eltávolítják a hatalomból.

Az EU azonban átesett a ló túloldalára, hisz egy olyan, teljesen átgondolatlan tervezetet is benyújtott, mely csökkentené a centralizációt és megengedné a lázadóknak, hogy a helyi biztonsági erőkhöz csatlakozzanak. Ez a lépés hatalmas biztonsági kockázatot rejt, mivel békében nem tud meglenni egymás mellett két olyan fél, akik korábban egymást gyilkolták a harcmezőn.

A lázadók közben bejelentették, hogy utolsó töltényig harcolnak, annak ellenére, hogy az összes, korábbi központjukban, mint Idlib és Aleppó, vesztésre állnak.