Az Európai Unió nem tervezi, hogy szankciókat léptessen életbe Oroszországgal szemben a szíriai polgárháború ügyében – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán.
“Egyáltalán nem tárgyaltunk szankciókról, nem volt egyetlen olyan tagállam sem, amely további munkát szorgalmazott volna a büntetőintézkedések ügyében”
– mondta sajtótájékoztatóján az egykori olasz külügyminiszter.
Bizonyos várakozásokkal ellentétben az uniós állam- és kormányfők októberi csúcstalálkozóján nem helyeztek kilátásba újabb szankciókat Oroszországgal szemben. A sajtóban megjelentek olyan találgatások, hogy erre esetleg az e heti EU-csúcson kerülhet majd sor, minthogy nemrég lemondásra kényszerült a korlátozások egyik legfőbb ellenzőjeként számon tartott Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök.
Mogherini azonban ezt cáfolta, és hangsúlyozta, hogy egységesek a tagállamok ebben a kérdésben.
Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter elmondta, hogy a hétfői ülésen kitértek a szíriai háborús bűncselekmények kérdésére, viszont szankciókról kizárólag a Bassár el-Aszad elnök vezette damaszkuszi rezsimmel kapcsolatban volt szó.
A francia diplomácia vezetője eközben azzal vádolta meg az orosz kormányt, hogy “folyamatosan hazudott” és “kettős beszédet” alkalmazott az ostromlott szíriai Aleppóban tervezett tűzszünetet illetően. “Egyrészt azt mondják, hogy tárgyaljunk a fegyvernyugvásról, másrészt viszont folytatják a háborút” – fogalmazott Jean-Marc Ayrault.
Mint mondta, ékesen bizonyítja a szíriai orosz beavatkozást a terrorizmus elleni fellépéssel igazoló állítások hamisságát, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei ismét behatoltak Palmüra városba, miközben az orosz haderő Aleppóval van elfoglalva.
Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők szerint egyes tagállamok még mindig támogatnák az orosz szankciókat, az ellenzők álláspontja azonban nem változott. Az illetékesek Görögország, Magyarország és Ciprus ellenállását említették a legfőbb akadályként, minthogy a döntéshez egyhangúságra lenne szükség.