A német Keresztényszociális Unió ultimátumot adott Angela Merkelnek; kivonulnak a kormánykoalícióból, ha a kancellár nem hajlandó felső keretet megszabni az évente befogadott migránsok számára vonatkozóan.
A bajor párt vezetője, Horst Seehofer a DPA hírügynökségnek nyilatkozva egyértelműen kijelentette; a felső korlát megszabása előfeltétele annak, hogy a következő évben is része maradjanak a kormánykoalíciónak. Seehofer kétszázezer főben határozta meg azt a számot, amennyi migránst évente át lehet engedni a német határon, és azt mondta, ha ezt Angela Merkel nem fogadja el, jövőre a CSU már nem lesz része a kormánykoalíciónak.

Seehofer egyúttal megerősítette, hogy amennyiben Merkel nem fogadja el ezt a feltételt, a CSU jövőre függetlenül, ellenzéki pártként fog indulni a választásokon.

A bajor párt vezetője egyértelművé tette, hogy semmilyen kompromisszumot nem fogadnak el ebben a tekintetben, és ez a felső korlát azt a szerepet töltené be, hogy csak azokat engedjék be az országba, akik segítségre szorulnak és a háború elől menekülnek.

Merkel a napokban határozottan kijelentette, hogy nem lesz felső korlát bevezetve a migránsok számára vonatkozóan.