Kiélezett küzdelem várható a vasárnapi ausztriai államfőválasztáson, mivel az eredmények hibahatáron belül mozognak, a közvélemény-kutatók nem tudják egyértelműen előre jelezni a választás kimenetelét.
December 4-én a szavazók az Osztrák Szabadságpárt Párt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre és a függetlenként induló, de a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre adhatják voksukat.   

A Unique Research közvélemény-kutató két hete közzétett adati szerint Hofer 49, míg Van der Bellen 51 százalékon áll. Ugyanezen a héten mutatta be a Gallup intézet a felmérését, amelyből az derült ki, hogy Hofer 52, míg Van der Bellen 48 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött. A két intézet által június óta nyilvánosságra hozott kutatások mind hasonlóan szoros felmérési eredményt közöltek.   
Az elemzők szerint kevesebben mennek majd el szavazni, mint a májusi második fordulóban, amikor a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt.

Thomas Hofer politikai tanácsadó szerint a részvételi adatoknak nem tesz majd jót a két elnökjelölt igencsak kemény hangvételű, csütörtökön este tartott televíziós vitája.   

A két államfőjelölt éles hangú szócsatája a politikai szakértőket és elemzőket is meglepte. Thomas Hofer szerint a bizonytalanok számára nem a jelölt kiválasztása lesz majd a nehéz, hanem hogy elmenjenek-e egyáltalán szavazni. A felmérések szerint a szavazók 15 százaléka még bizonytalan.
  
A vasárnap tartandó választás azért is történelmi jelentőségű, hiszen a második köztársaság (1945 után) történetében először nem a két nagy párt, a jelenlegi kormánykoalíciót is alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki az új elnök.

Az elemzők szerint a jelölteknek a kampányidőszak utolsó fázisában leginkább a mozgósításra kellett koncentrálniuk, hiszen a választópolgárokat már negyedszerre kellett megszólítaniuk. A választási kampány lassan egy éve tart, az első fordulót áprilisban, a másodikat májusban tartották. A megismételt második forduló októberi dátuma előtt már a jelöltek megkezdték a kampányt, mikor a belügyminiszter bejelentette, hogy decemberre halasztják a választást.

MTI