A román miniszterelnök szerint magyar kollégája illetlen kijelentéseket tett Szatmárnémetiben, és visszafogottabban kellene megnyilvánulnia.
Dacian Ciolos román miniszterelnök szerint “illetlenek”, és “nem elegánsak” azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett Szatmárnémetiben, illetve azok, amelyeket korábban más magyar vezetők tettek Románia nemzeti ünnepével kapcsolatban – közölte Liviu Iolu román kormányszóvivő csütörtökön. A magyar kormányfő nyilatkozata nyilvánvalóan politikai célokat szolgál és a “választási logikát” követi – tette hozzá.

“Ciolos miniszterelnök úgy véli, hogy a magyar kormányfőnek visszafogottabban kellene megnyilvánulnia. A nemzeti jelképek iránti tisztelet szervesen hozzátartozik annak az Európai Uniónak és NATO-nak az alapértékeihez, amelynek mind Románia, mind Magyarország tagja” – mondta a kormányszóvivő.

Csütörtök délelőtt Orbán Viktor Szatmárnémetiben találkozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel és parlamenti jelöltjeive. Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel együtt pedig minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarságot a vasárnapi romániai parlamenti választásokon.

Orbánt egy román újságíró megkérdezte arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a részvételtől a december 1-jei román nemzeti ünnepi alkalmakon. Orbán ezt úgy kommentálta: az őszinteség a legjobb módszer akkor is, ha kényes ügyekről van szó, márpedig ez diplomáciailag egy kényes kérdés, de még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni.

Miután december 1-jén a magyaroknak nincs mit ünnepelni, hát nem ünnepelnek” – mondta, helyesnek nevezve a magyar diplomácia döntését, amikor “az egyenes utat választotta”.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.