Két mérvadó szenátor, John McCain és Lindsey Graham az ukrán frontvonalra, Sirokinba utazott, hogy egy válogatott tengerészgyalogos csapat előtt bejelentse, hogy „2017. a támadás éve lesz”, és megígérték, hogy legyőzik Putyint a Kelet-európai harctereken.
Ha Putyin igényt tart Ukrajnában a győzelemre, akkor minden bizonnyal megtámadja, bekebelezi és meghódítja a világ más részeit is, figyelmeztetett a volt elnökjelölt és vietnami hadifogoly, John McCain.

Republikánus párttársa, Mr. Graham, szintén megeresztett egy kárhoztató kitételt Putyin ellen: „Csodálom a tényt, hogy önök harcolnak a hazájukért. Az önök harca a mi harcunk – 2017. a támadás éve lesz.”

„Mindketten visszamegyünk Washingtonba és elő fogjuk mozdítani az oroszellenes ügyet. Elég az orosz agresszióból.”

„Itt az ideje, hogy súlyosabb árat fizessenek. Mi nem az orosz nép, hanem Putyin ellen harcolunk.”

„Megígérjük, hogy az ügyüket elvisszük Washingtonba, tájékoztatjuk az amerikai népet az önök bátorságáról és a világ elé tárjuk a Putyin ellenes ügyet.”

Mr. McCain hozzátette: „Azt hiszem, Önök győzni fognak. Biztos vagyok benne, hogy önök győzni fognak, mi pedig mindent meg fogunk tenni, amit tudunk, hogy biztosítsuk önöknek, amire a győzelemhez szükségük van.”

„Mi nem a felszereltség, hanem az önök bátorsága miatt voltunk sikeresek.”

„Ezt köszönöm, és a világ figyel, és a világ figyel, mert nem engedhetjük meg Vladimir Putyinnak,  hogy itt sikerrel járjon, mert ha itt sikerül, akkor más országokban is sikerülni fog neki.”

A bejelentéseik teljesen eltérnek Donald Trumpétól, a megválasztott elnökétől, aki őszinte támogatója Putyinnak és azt ígérte, hogy együttműködik vele.

Shirokin az Azovi-tenger menti stratégiai kikötővárostól, Mariupoltól keletre fekvő falu, amelynek nagy részét lerombolták az 1915-ös év eső felének a heves harcai során és kulcsfontossága van Ukrajnának egy lehetséges támadás elleni további védelmi erőfeszítéseiben.