Az iráni iszlám törvények szerint a nőknek tilos számos alapvető hétköznapi tevékenység végzése. Személyesen tapasztaltam sok ilyen furcsa és bizarr tilalmat, míg Iránban és más muszlim országokban éltem. 
Nők millióit, köztük a rokonaimat Iránban és Szíriában érik nap mint nap ezek az igazságtalanságok. Néhány alábbi szabályról – amelyek az iráni iszlám alkotmányból és erkölcsrendészeti szabályokból erednek – a közelmúltban számolt be a Deutsche Welle Farsi. Ezek a szabályok más iszlám országokban is léteznek:

 1. A nőknek tilos focistákkal szelfizni. Irán “erkölcsi bizottsága” eltiltotta a nőket a híres focistákkal történő szelfizéstől.
 2. Iráni nők számára tilos kerékpárral közlekedni. Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah, a közelmúltban kiadott egy iszlám fatvát amelyben hivatalosan betiltotta a nők kerékpározását. Érvelése szerint “a kerékpározás gyakran vonzza a férfiak figyelmét, és romlásnak teszi ki a társadalmat, és így sérti a nők szűzies tisztaságát, ezért meg kell szüntetni” – az iráni állami média közlése szerint.
 3. Kávéházakban tilos nőket alkalmazni. Az iráni rendőrség eltiltja a nőket a munkavégzéstől a kávéházakban.
 4. Iráni muszlim nők nem házasodhatnak nem-muzulmán férfiakkal. De az iráni muzulmán férfiak feleségül vehetnek nem muzulmán nőket.
 5. Tilos a nőknek csizmát viselniük a nadrág felett. (Miért? Nem tudom, hogy mi az iráni iszlám logikája ezzel kapcsolatban.)
 6. A nők nem viselhetnek sapkát kendő helyett a hajuk eltakarására.
 7. A nők nem viselhetnek szűk ruhát, amely kirajzolja a test körvonalait.
 8. A nők számára tilos szűk ruhát viselni úszáshoz.
 9. A nőknek tilos megváltoztatniuk a vallásukat vagy bírálni Mohamedet, Allahot, a Legfelsőbb Vezetőt és a többi muszlim vezetőt.
 10. A nők számára tilos a belépés sport-stadionokba, és tilos férfiak sportjait nézni.
 11. Iránban a buszok és metrók két részre vannak osztva. A nagyobb, elülső rész a férfiaké, a kisebb hátsó rész a nőké. A nők számára tilos a belépés a férfi szekcióba akkor is, ha nincsenek szabad ülések a hátsó részben és rengeteg üres hely van a busz elején.
 12. A iráni erkölcsrendészet eltiltja a nőket a harisnyanadrág viselésétől.
 13. A nők számára tilos láttatni a hajukat. A 683. törvénycikk szerint: “Azokat a nőket, akik megjelennek az utcán és nyilvános helyeken az iszlám hidzsáb nélkül, tíz nap és két hónap börtönre kell ítélni, vagy 50.000-500.000 riál közötti pénzbüntetésre.”
 14. A nők el vannak tiltva a férfiakkal történő kempingezéstől.
 15. Semmilyen fogamzásgátló műtét nem engedélyezett a nők számára.
 16. A nők ki vannak tiltva a kávéházakból és nem szívhatnak vízipipát.
 17. A nőknek nem engedélyezett válást kezdeményezni. Csak férfiaknak van joga erre.
 18. Az iráni családtörvény szerint a nők nem utazhatnak külföldre, csak a gondviselőjük vagy vagy a természetes gyám (férj, apa, stb.) engedélyével. Útlevelet sem kaphatnak férjük hozzájárulása nélkül.
 19. A nők nem viselhetnek olyan ruhát, amin felirat van.
 20. A nők nem vehetik le a hidzsábot sporteseményeken, ideértve az olimpiát.
 21. Iráni nők nem folytathatnak tanulmányokat egyes szakmákban. Az Iráni rezsim olajügyi minisztere szerint “a nők képzése az olyan foglakozásokban, mint az olajfúrás és feldolgozás, amelyek fizikai tevékenységet igényelnek, haszontalan – ezek férfiaknak való munkahelyek.”
 22. A nők nem dolgozhatnak olyan szakmában, amelyet férjük nem enged meg számukra. A 1105 cikk a Polgári Törvénykönyvben kimondja: “A férj és feleség közötti kapcsolatot illetően, a családi vezető szerepet kizárólag a férj töltheti be.” Ezen túlmenően, a foglalkoztatási törvények 1117. cikke szerint “a férj eltilthatja feleségét olyan foglalkozás vagy műszaki szakma végzésétől, amely nem egyeztethető össze a család érdekeivel, vagy a férj illetve a feleség emberi méltóságával. “
 23. A nők nem örökölhetnek ugyanannyit, mint férfi rokonaik. Ha a férj meghal, a feleség csak egynyolcadát kapja a hagyatéknak, ha van gyerek.
 24. A nőknek tilos bármilyen fizikai érintkezés férfiakkal, ideértve a kézfogást.
 25. A Legfőbb Vezető nem lehet nő.
 26. A lányok – 9 éves kortól – nem szállhatnak szembe a szülők döntésével, hogy feleségül adják őket.
 27. A nők nem utasíthatják el férjük szexre történő kérését. A Tamkin törvénye a nők férj számára történő alávetettségét, engedelmességét, a teljes körű hozzáférést és az akadálytalan szexuális rendelkezésre állást jelenti. A szexuális rendelkezésre állást a nő kötelességének és a férfi jogának tartják.
 28. A nők nem indíthatnak jogi eljárást ha megerőszakolták őket, amennyiben nincs négy tanújuk.
 29. A nők nem barátkozhatnak vagy randevúzhatnak férfiakkal.
 30. A nők el vannak tiltva a figyelem felkeltésétől a nyilvánosság előtti “feltűnést keltő viselkedéssel”, mint pl. a hangos nevetés.
 31. A nők semmilyen testrészükön sem mutathatják meg a bőrüket, kivéve az arcot. Arra ösztönzik őket, hogy fedjék el az arcot is.
 32. A nők nem fogyaszthatnak semmilyen alkoholtartalmú italt.
 33. A nőknek nem szabad táncolni.
 34. A nőknek tilos leszbikusnak lenniük. Szex két nő között házasságtörésnek számít és a büntetések köre a megkövezéstől a kivégzésig terjed.
 35. A nők el vannak tiltva “tiltott” zene hallgatásától.
 36. A nőknek nem engedélyezett háziállat – például kutya – tartása.
 37. A nők el vannak tiltva gyerek örökbefogadásától – kivéve, ha van férjük és ő beleegyezik.
 38. A nők számára tilos a szerencsejáték bármilyen formája.
 39. A nőknek tilos a szex vagy az újraházasodás a válásukat követő öt vagy hat hónapig.
 40. A nőknek nem lehet tetoválásuk.
 41. A nőknek nem engedélyezett házasság előtti kapcsolatot fenntartani férfiakkal.
 42. Számos iráni tartományban a nők el vannak tiltva a színpadon történő zenéléstől.
 43. Nők nem lehetnek bírók.
 44. A nők nem üthetik meg férjüket, de a férfiak számára ez megengedett bizonyos körülmények között.
 45. A nőknek nem megengedett, hogy megmutassák ékszereiket a nyilvánosság előtt.
A nők egy része szembeszáll ezekkel a szabályokkal, de súlyos büntetésnek és diszkriminációnak teszik ki magukat ilyen hétköznapi tevékenységekkel.