Cristian Ghinea, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD)-Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció által javasolt kormány 'másodrangú szereplőkből áll' és a minisztériumok és miniszterek nagy száma miatt 'működésképtelen' lesz.
A Sorin Grindeanu által vezetett Dragnea-kormány másodrangú szereplőkből áll, a pártok második kategóriájából kerültek ki, sokukról semmit sem lehetett eddig hallani. Látom, hogy de facto egyesítették az európai alapok minisztériumát a regionális fejlesztési minisztériummal, ahogyan azt mi javasoltuk a kampányban. Intézményi szempontból jó ötlet, ám a vezetésükkel megbízott személyek alkalmatlanok és attól tartok, hogy a fejlesztési minisztériumban uralkodó káosz átterjed az európai alapokra is' — fogalmazott az AGERPRES hírügynökség megkeresésére Ghinea.

Szerinte Lia Olguța Vasilescu vagy Ana Birchall 'nem elég nagy formátumú politikusok' ahhoz, hogy irányítsák azokat a minisztériumokat, amelyek vezetésére kijelölték őket.

A hisztérikus természetű Ana Birchall nem képes egy gyerekkórust sem vezetni, nemhogy összehangolni Románia álláspontjait az Európai Unió összes kérdésében, hatalmas diplomáciai bakikra lehet számítani részéről (...), Lia Olguța Vasilescu pedig aligha ért meg bármit is a Dragoș Pîslaru által elkezdett reformokból' — vélekedett Ghinea.

A képviselő szerint a kabinetben kevesebb minisztériumnak kellett volna lennie és meg kellett volna szüntetni a tárca nélküli miniszterek portfólióit.

'Működésképtelen kormány lesz. Legtöbb 12-16 tagú kabinetre lett volna szükség, tárca nélküli miniszterek nélkül' — vélte Ghinea.

A PNL a kormány ellen fog szavazni; a miniszterek névsora magán- és csoportérdekek mentén alakult ki

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselői az új kormány ellen fognak szavazni - közölte kedden Raluca Turcan, a PNL ideiglenes elnöke.
Turcan szerint a miniszteri tisztségre jelölt személyek névsora Liviu Dragneának megszállottságára utal, amellyel mindent ellenőrzése alatt akar tartani. 'Az egyetlen dolog, amit a javasolt miniszterek tehetnek a köz érdekében, hogy átlátható módon vezessék tárcáikat és kinőjenek a Liviu Dragnea feudális gyámkodása alól' — fogalmazott Turcan, aki bejelentette: a PNL a kormány ellen fog szavazni, hisz az a politikai klientúra kiszolgálására jött létre.

A liberálisok ideiglenes vezetője úgy véli, az egész kormány a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (PSD-ALDE) alkotta szövetség magán—vagy csoportérdekeit követve alakult.