Az esetről valószínűleg csak az nem hallott, aki tudatosan kerüli a híreket. Nekem többen is elküldték a hír különböző változatait, de enélkül is több példányban volt alkalmam belebotlani a Facebookon és több hírportálon is. Eszembe se jutott, hogy írjak róla, mert valószínűleg a legtöbb időkjelei olvasó hozzám hasonló véleményt képvisel az ügyben és gondolom hasonló mértékben fáj a szíve a hír középpontjában álló kisfiúért.
Most azért esik mégis szó az esetről, mert a National Geographictól cseppet sem meglepő húzás egy nem várt, és szerintem igen pozitív következményt hozott. Kicsit hasonlóan az amerikai elnökválasztási kampányhoz, amely során a konzervatív tábor a média tudósításainak köszönhetően azt gondolta, hogy végképp kisebbségbe szorult, az ilyen cikkek is azt a látszatot keltik, hogy a transzneműség gyakori jelenség és a tudományos körökben teljes a konszenzus a kérdésben. Pedig nem.

Létezik egy mondás: „Adj az ördögnek elég kötelet és felakasztja magát”. Talán valami ilyesmi történt most is.

Az Amerikai Gyerekorvosok Szakmai Kollégiuma felszólalt a National Geographic döntése ellen.

A 128 éve megjelenő magazin nagy port kavart, amikor 2017 januári számának vezető témájaként a „nemi forradalmat” jelölte meg, amit egy kilencéves transznemű címlapképével és a róla, illetve a transzneműségről készült riporttal kísért.

Az olvasók számos kép és történet segítségével ismerhetik meg Averyt, a kilencéves kisfiút, aki szülei szerint lányként azonosítja magát.

Mondanom sem kell, a cikk és a címlap igen vegyes fogadtatásban részesült és nem volt hiány az érzelmektől fűtött, de igazi érveket nélkülöző kommentekben: „Agymosás, megpróbálják elhitetni a fiatalokkal, hogy ez normális!” „Undorító!” „Kilencéves transznemű aktivista a címlapon. Mi ez, megpróbálják aktivizálni a pedofilokat?”

A másik oldalon pedig: „Hallom, sokan lemondják az előfizetésüket. Nosza, vegye meg mindenki, csináljunk bestsellert ebből a magazinból!” „Hajrá, NatGeo!” „EZ AZ! A NatGeo történelmet ír a transznemű kislánnyal a címlapon!”

Néhány napja azonban az Amerikai Gyerekorvosok Szakmai Kollégiuma is megszólalt az ügyben. Michelle Cretella, a szakmai szervezet elnöke elmondta, hogy „a National Geographic egy politikai célt népszerűsít a lépéssel, ami szemben áll a tudománnyal és egyúttal veszélyezteti az ártatlan gyerekek testi épségét”, amikor egy fiatal fiút választ fennállása első transznemű címlapjára.

„Amikor egy kvázi transznemű gyerek választását megerősítjük, tulajdonképpen 11 éves korára sterillé tesszük,” nyilatkozta Dr. Cretella a Lifesite News-nak.

„A pubertást blokkoló szerek, kiegészítve a különböző nemváltoztató hormonterápiákkal, végleges meddőséget okoznak. Azok a kislányok, akik nemük megváltoztatása érdekében tesztoszteront szednek, akár 16 éves korukra kénytelenek emlőamputáción átesni. Mivel a hormonokat egy életen át szedik, a stroke, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és sok egyéb betegség kockázata jelentősen megnő náluk.”

A doktornő szerint kifejezetten káros és etikátlan, amikor hagyják, hogy fiatal gyerekek a nemük megváltoztatása mellett döntsenek és ráadásul teljesen értelmetlen is, mert a nemi identitászavar a legtöbb esetben magától elmúlik.

„Azok a 12 évnél fiatalabb gyerekek, akik azt gondolják magukról, hogy más a nemük, mint amivel születtek, az esetek túlnyomó többségében (75-95%) a kamaszkor végére mindenfajta külső nyomás nélkül elfogadják saját biológiai nemüket, ha hagyják, hogy természetesen végigéljék a pubertást.”
Az Amerikai Gyerekorvosok Szakmai Kollégiumának hivatalos álláspontja szerint a gyerek „transzneműséget” támogató orvosi létesítmények tulajdonképpen gyerekbántalmazást követnek el.

„Amikor tudományos, egészségügyi és egyéb közintézmények toxikus hormonok egész életen át tartó szedését és egészséges testrészek műtéti eltávolítását támogatják a gyerek egészségügyi ellátás részeként, ezzel intézményesített gyerekbántalmazást követnek el,” nyilatkozta Dr. Cretella.