Egy pisztoly és két Kalasnyikov volt nála. Egyetemista, aki antropológiát és politikatudományt tanul.
Egy 27 éves francia ajkú férfit gyanúsítanak azzal, hogy hat embert gyilkolt meg, tizennyolcat megsebesített a kanadai Québecben, az iszlám kulturális központ mecsetében.

Két maszkos rontott be az esti ima idején. Hatan meghaltak, többen megsebesültek. A mecsetben gyerekek is voltak. Egy szemtanú úgy emlékezett, hogy a támadók Allahu Akbart is kiáltottak.

Alexandre Bissonette a lövöldözés után kiment az autójához, és maga hívta telefonon a rendőröket, akik őrizetbe vették. Egy pisztoly és két Kalasnyikov volt nála. Társát üldözés után a québeci Orléans-ban fogták el.

Bissonette a mecset közelében lévő Laval egyetem hallgatója, antropológiát és politikatudományt tanul. A helyi sajtó érdeklődött felőle évfolyamtársainál, akik elmondták, hogy Bissonette jobboldali radikális nézeteket vall.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök “muszlimellenes terrortámadásnak” nevezte a lövöldözést, amelynek egyelőre egyetlen gyanúsítottja van.

A kormányfő szerint szívszorító ennyi értelmetlen erőszakot látni. A társadalom sokfélesége és a vallási türelem olyan érték, amelyet a kanadaiak nagy becsben tartanak. Trudeau hangsúlyozta: a kanadai muzulmánok a nemzet fontos részét alkotják, “ezeknek az értelmetlen cselekedeteknek nincs helyük közösségeinkben, városainkban és az országban”. A miniszterelnök kijelentette: a bűnüldöző szervek minden kanadai jogait megvédik, és minden erőfeszítést megtesznek, hogy felelősségre vonják az elkövetőket.

MTI