Tavaly szilveszter után a felkészületlenségük miatt kritizálták a németek a rendőrséget. Idén viszont pont azért, mert semmit nem bíztak a véletlenre. Annak ugyan örül a német média és a liberális politikusok, hogy sikerült megelőzni a tavalyihoz hasonló molesztálásokat, de szerintük a rasszizmus határát súrolja, hogy a rendőrök kifejezetten utaztak az észak-afrikaiakra.
Egy kisebb hadseregnyi rendőrrel és biztonsági emberrel vonult fel Kölnben a főpályaudvar előtti térre a városi és a tartományi rendőrség szilveszter este. Egy céljuk volt: megakadályozni, hogy megismétlődjenek az egy évvel korábbi események.

Akkor csaknem ezer észak afrikai férfi valósággal rázúdult az ünneplőkre. Nők százait molesztálták és bántalmazták, sokakat kiraboltak. A rendőrök akkor tehetetlenül nézték végig az egészet. Emiatt pedig a sajtó és a közvélemény is rengeteg kritikával illette őket.

Noha sokan azt hitték, hogy a jó előre bejelentett hatalmas készültség már túlzás, mégsem volt az. Az észak-afrikaiak ismét több százan, egyes jelentések szerint több mint ezren gyűltek össze a kölni pályaudvar előtt, és a jelek szerint pontosan ugyanarra készülhettek, mint tavaly. A rendőrök azonban gyorsan körbevették, igazoltatták és egy időre őrizetbe is vették sokukat. Sikerült is megakadályozni a nők tömeges zaklatást – a tavalyinál sokkal kevesebb panasz érkezett.

A rendőrség azonban nemcsak elismerést kapott ezért – bírálatok özöne zúdult rájuk liberális politikusoktól és különböző civil csoportoktól, amelyek szerint a rasszizmus határát súrolja, hogy a karhatalmi erők kifejezetten észak-afrikai fiatal férfiakat kerestek.

Simone Peter, a Zöldek elnöke szerint egyértelműen faji alapú megkülönböztetésnek számít, ha a rendőrség csaknem ezer embert pusztán a kinézete alapján azonosít és vesz őrizetbe, és a közösségi médiában is számos kritika érte őket.

Egy, a hivatalos rendőrségi hírcsatornán megjelent üzenet is alapot adott a kritikáknak, amelyben a rendőrzsargonból vett rövidítéssel – a Nordafrikanisch-ból levezetve egyszerűen csak nafrinak nevezték a különösen megfigyelt fiatalokat.

Köln rendőrfőnöke tegnap délután már megpróbált a lehető legóvatosabban fogalmazni, amikor az intézkedéseik által érintettekről beszélt. Az észak-afrikai térségből származnak, zömmel Magrebből érkeztek, de volt köztük szír, afgán, pakisztáni és fekete-afrikai – mondta Jürgen Mathes, a kölni rendőrfőnök, és egyben kategorikusan visszautasította azokat a vádakat, miszerint faji alapon, vagy bőrszín alapján keresték volna a gyanús elemeket.

Az egyik rendőrségi szóvivő a Spiegel Online-nak azt nyilatkozta, hogy tavaly szilveszter után lett a nafri a rendőrség belső nyelvezetének része, amellyel mint fogalmazott egy “speciális ügyfélkört” jelölnek, bármiféle negatív jelentéstartalom nélkül. A szóvivő úgy ítéli meg, hogy a nafri elnevezés tavaly már a köznyelvbe is beszivárgott, ezért – noha talán valóban szerencsétlen volt a szóhasználat – szerinte túlzás rasszizmussal vádolni a rendőrséget.