Meghosszabbította az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap 22 óráig a 22 megyére kiadott, hóviharra vonatkozó, sárga jelzésű riasztást.
Ez Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Beszterce, Suceava, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Galac, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi és Konstanca megyére érvényes az Agerpres tájékoztatása szerint.

A meteorológusok szerint főleg az ország keleti és délkeleti részén, illetve a hegyvidéki térségekben 50-60 km/órás, helyenként akár 70-75 km/órás szélre lehet számítani. A szombatról vasárnapra virradó éjszaka és vasárnap folyamán újabb havazás várható a jelzett térségekben.

Fagyriasztás az ország egész területére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanakkor elsőfokú fagyriadót hirdetett az ország egész területére. A meteorológusok szerint szombaton, vasárnap és hétfőn az ország nagy részén erős fagy lesz, éjszaka és nappal is. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek -16 és -10 Celsius-fok között alakulnak, éjszaka -25 és -15 fok közötti hőmérsékletre kell számítani. Az ANM előrejelzése szerint az ország nagy részén a jövő hét folyamán is kitart a fagy.

Mínusz 20 fokot mértek Csíkszeredában

Az erdélyi települések közül Csíkszeredában volt a leghidegebb a péntekről szombatra virradó éjszaka: mínusz 20 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. A Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ szakembere, Cristian Greu szerint a többi Hargita megyei településen is erős fagy volt: Gyergyóalfaluban és a Bucsin-tetőn mínusz 18 fokot, Székelyudvarhelyen mínusz 17 fokot, Maroshévízen mínusz 15 Celsius-fokot mértek – tájékoztat az Agerpres.

A meteorológus szerint mínusz 20, mínusz 22 fok körüli értékekre kell számítani a következő éjszakákon is Hargita megyében, a Kovászna megyei Bodzafordulón pedig vélhetően ennél is alacsonyabb értékek várhatók. A januári hónap legalacsonyabb hőmérsékletét 1985-ben mérték Csíkszeredában, akkor 38,4 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála.

A Krónika nyoimán