Az orosz törvényhozás alsóháza, a duma szerdán második olvasásban elsöprő többséggel elfogadta a családon belüli erőszak büntethetőségét enyhítő törvénymódosítás tervezetét. 
A második olvasásban 385 szavazattal kettő ellenében megszavazott jogszabály értelmében a családon belüli bántalmazást szabálysértéssé minősítenék át mindazon elkövetők esetében, akik először emeltek kezet valamely családtagjukra, és nem okoztak neki súlyos sérüléseket.

A jogszabály végszavazását pénteken tartják, majd azt a szövetségi tanácsnak (felsőház), végül pedig Vlagyimir putyin elnöknek is jóvá kell hagynia, hogy törvényerőre emelkedjen.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán védelmébe vette az első ízben családi erőszakot elkövetők büntethetőségét enyhítő tervezetet. Hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a
családi kapcsolatok
és a visszaeső esetek között. Hozzátette, hogy érdemes elolvasni a törvénytervezetet, amely a visszaesőket már bűncselekmény elkövetőinek minősíti.

A jogszabály-módosítás támogatói azzal érvelnek, hogy
meg akarják védeni a szülők jogát arra, hogy megneveljék a gyerekeiket, és csökkenteni akarják az állam képességét arra, hogy beleavatkozzon a családi ügyekbe.
Andrej Iszajev, a kormányzó Egységes Oroszország pártjának a képviselője szerint egyes országokban az állam jogköre a családok életében túl nagy.

Nőjogi aktivisták nem így gondolják. Marija Mohova, a Nővérek nevű, bántalmazott nőket segítő központ vezetője szerint “ez a törvény a családi zsarnokok felmentésére biztat”. Mohova úgy látja, hogy a törvény azt üzeni:
ne büntessük azokat, akik megverték a családjukat, hiszen joguk van ezt tenni.
Jekatyerina Sulman orosz politikai elemző szerint a dumának egy specifikusan a családon belüli erőszakkal foglalkozó, új jogszabályt kellene alkotnia, amellyel bevezethetnék az orosz jogban jelenleg nem létező távoltartási végzést.

A törvénytervezet egyik szerzője Jelena Mizulina, a szélsőséges elképzeléseiről ismert szenátor, aki korábban a duma családügyi bizottságát vezette. Az egyebek mellett a homoszexualitás propagandáját tiltó törvényt is beterjesztő Mizulina korábban kijelentette: szétszakítja a családokat, ha egy “pofonért” börtönbüntetés jár.

Forrás: 24.hu