A leköszönt Cioloş-kormány kulturális minisztériuma az utolsó pillanatban, január 4-én benyújtotta a Verespatak világörökségi jelölésére összeállított iratcsomót az UNESCO-hoz – adta hírül csütörtökön Facebook-oldalán Corina Şuteu. 
A volt kulturális miniszter elmondta, egy 2011-ben elkezdett folyamat folytatásáról – egy adminisztratív lépésről – van szó a nemzeti kulturális örökség fontos részét képező Verespatak megőrzése érdekében. A dossziét a volt kulturális miniszter felelősségvállalásával, Dacian Cioloş ex-kormányfő értesítését és konzultálását követően, a külügyminisztérium támogatásával nyújtották be. Şuteu  leszögezte: reméli, hogy a Grindeanu-kormány kulturális minisztere, Ioan Vulpescu is támogatja és továbbviszi az ügyet.

A szaktárca korábbi közleménye szerint a Verespatak-jelölést alátámasztó iratcsomót az UNESCO bizottsága február és augusztus között kiértékeli, majd 2017 szeptemberében a helyszínen tájékozódnak a jelölt település értékeiről. 2018 júliusában elemzik ki részletesen a jelölést, és döntenek arról, felveszik-e Verespatakot a világörökség-listára. Verespatakon a kanadai többségi tőkével alapított Roşia Montană Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányájának megnyitását próbálta több mint 15 éven keresztül sikertelenül engedélyeztetni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni.

A környező hegyek ledózerolását és a kőzet felőrlését feltételező projekt a környezetvédők heves tiltakozásába ütközött. A bányaberuházás ellen 2013-ban országszerte maratoni tüntetéseket szerveztek, amelynek hatására a bukaresti parlament elutasította a beruházás engedélyezése érdekében kidolgozott törvénytervezetet. A minisztérium idén januárban védett műemlékvédelmi területté nyilvánította Verespatak két kilométeres övezetét.