Liviu Dragnea  a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vádol, Dacian Cioloș ex kormányfő tagad.
Liviu Dragnea azt nyilatkozta vasárnap este a România TV műsorában, hogy 10 vagy akár 14 milliárd lejes hiányt találtak a költségvetésben.

Maga a bejelentés is faramuci módon történt enyhén fogalmazva vicces. Nem Sorin Grindeanu miniszterelnök, hanem Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke beszél arról, hogy hiányt találtak a kormány költségvetésében. De ezen nem leht csodálkozni, hiszen Dragnea már éreztette "a kormány én vagyok"

Cioloș erre reagálva a közösségi oldalán írta: a PSD elnökét valószínűleg szembesítették a román gazdaság számadataival, és most tudatosodott benne, hogy nincs költségvetési fedezete a választási kampányban tett ígéreteinek.

'Minden, minimális gazdasági ismerettel rendelkező ember tudja, hogy egy ilyen 'hiány' vagy kevesebb bevételt, vagy az előrejelzettnél nagyobb költségeket feltételez — mindkét esetben meg kéne jelennie a költségvetési deficitben — ami nem történt meg. Ez a hiány NEM létezik' — írja a volt kormányfő, hozzátéve, hogy 2016-ban az állam bevétele nagyobb volt, mint 2015-ben.

Dragnea szerint a tavalyi költségvetési hiány indokoltá teszi egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása, amely többek között Anca Dragu volt román pénzügyminisztert fogja meghallgatni.

A PSD ezzel a húzással igyekszik az ígérgetések  gazdasági hátulütőinek megmagyarázásához a talajt előkészíteni.

A vádakra hétfőn reagáltak a leköszönt kormány tagjai. Dragu képtelenségnek nevezte Dragnea állítását, és közölte, tavaly GDP-arányosan 2,6 százalék volt az államháztartási hiány az eredetileg betervezett 2,95 százalékhoz képest. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a szakértői kormány valójában megtakarított pénzt, hiszen nem költöttek el 1,5 milliárd lejt, amennyi a megvalósult és a tervezett államháztartási hiány különbözete. Dragu szerint ha a PSD elnökének igaza lenne, akkor az államháztartási hiány 4,1 százalékra ugrott volna.

Az új kormányzati oldal már a múlt héten több kiadásnövelő intézkedést fogadott el a választási programjukba foglaltak teljesítése érdekében.

Így a parlament valamennyi nyugdíjat egészségügyijárulék-mentessé tett, a 2000 lejnél (140 ezer forint) kisebb öregségi járandóságok esetében pedig törölték a 16 százalékos jövedelemadó-kötelezettséget. A kormány egy pénteken elfogadott sürgősségi rendelet értelmében júliustól valamennyi nyugdíjat további 9 százalékkal megemeli, miután az idén január 1-jétől emelkedtek már a nyugdíjak 5,25 százalékkal. Emellett január 1-jétől több adócsökkentés is életbe lépett.

Az új román kormány várhatóan január folyamán, legkésőbb február elején elfogadja az idei állami költségvetést. Elemzők a tavalyi évre 5 százalék körüli román gazdasági növekedéssel számolnak, az idei évre 3,7-4,1 százalékos GDP-bővülést vetítenek előre.

MTI