Leadták a Nép Ügyvédjének azt az interneten indított petíciót, melyben több mint 138 ezren követelték Victor Ciorbea lemondását. Az intézmény székhelyén Ciorbea is ott volt, aki beleegyezett abba, hogy szóba álljon a petíció kezdeményezőivel, de azt kérte, ne filmezzék élőben, hanem a tárgyalás után nyilatkozik.
Victor Ciorbea ombudsman korábban azt mondta, meggyőződése, hogy azok, akik alkotmányosságról beszélnek, nem lapozták fel az alkotmánybírósághoz beterjesztett kifogásokat, melyek arra a sokat vitatott törvényre vonatkoznak, mely megtiltja, hogy elítéltek kormánytagok lehessenek. „Meggyőződésem, hogy egyetlen felelős, jóhiszemű ember sem haragudna rám, ha olvasta volna az alkotmányossági kifogást, ami arról szól, hogy a mindhárom hatalmi ágban egyforma erkölcsi, becsületességi feltételeknek kell megfelelni a közméltósági tisztségek ellátásához. Tehát akik itt alkotmányosságról vagy moralitásról beszélnek, nem lapozták fel a kifogásokat. Tudom, hogy sok embert zavar, hogy megnőtt a petíciók, a meghallgatások, a különleges jelentések száma, amióta én vagyok az ombudsman, hogy én foglalkozom a börtönben ülőkkel, mindenkivel, mivel mindenkinek vannak jogai, amiket tiszteletben kell tartani” – fogalmazott Ciorbea.

Mint tudott, Ciorbea alkotmányossági óvást emelt az a törvény ellen, amely értelmében nem lehet a kormány tagja olyan személy, akit jogerősen elítéltek, emiatt nem lehetett kormányfő Liviu Dragnea PSD-elnök sem. Esetleges lemondása kapcsán az ombudsman azt mondta, azok, akik ezt felvetették „szerencsétlen emberek, akik nem tudják, miről van szó, és nem volt türelmük, sem érdekük, hogy belenézzenek az általam megfogalmazott kifogásokba”.

(3szek.ro)