Több mint 20 civil életét vesztette, amikor az Egyesült Államok egyik B-52-es bombázója légicsapást hajtott végre a szíriai Idlib tartományban, még január 3-án – közölte Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke.
Geraszimov élesen bírálta az Egyesült Államok vezette nyugati koalíciót, mert az nem ért el érdemi eredményeket, ugyanakkor bevetéseik jelentős számú áldozattal jártak mind a polgári lakosság, mind a szír kormányerők körében.

Emlékezzünk arra, hogy tavaly szeptemberben az amerikai légierő csapást mért a szír kormányerőkre Deir-ez-Zórban. A támadást követően az Iszlám Állam terrorszervezet megkezdte előrenyomulását – mondta a vezérkari főnök.

Erre a legújabb példa a január 3-i légicsapás, amikor az orosz fél figyelmeztetése nélkül, egy B-52-es amerikai bombázó légicsapást hajtott végre az Idlib tartományban fekvő Szarmada településre. Több mint 20 civil vesztette életét a bombázásban – közölte Geraszimov.

További részleteket nem közölt az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke.

2016 szeptemberében az Egyesült Államok által vezetett koalíció a szíriai kormányerők állásait bombázta Deir-ez-Zor város közelében.

Akkor a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága súlyos és kirívó agressziónak nevezte a szíriai kormányerők elleni támadást és elmondta, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseik támogatják az Iszlám Állam terroristáit.

Hatvankét szíriai katona vesztette életét és több mint száz megsérült a támadásban.

Orosz Hírek nyomán