Csehország 2016-ban 79,6 milliárd koronával kapott többet az Európai Unió költségvetéséből, mint amennyit a közös kasszába befizetett - közölte a cseh pénzügyminisztérium csütörtökön Prágában.
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Az úgynevezett tiszta pozíció tavaly volt a harmadik legmagasabb Csehországban az EU-hoz történt csatlakozása, 2004 óta.

A tárca közlése szerint Csehország tavaly 123,8 milliárd koronát kapott az európai uniós költségvetésből, míg a befizetés összege 44,2 milliárd koronát tett ki.

A legmagasabb összegeket, összesen 88 milliárd koronát, a strukturális és a kohéziós alapokból kapta Csehország. A második helyen a közös mezőgazdasági politikára szánt összeg szerepelt, 32,3 milliárd korona.

A 2004-es csatlakozás óta Csehország 473,4 milliárd koronát fizetett be a közös brüsszeli kasszába, míg onnan mintegy 1100 milliárd koronát kapott. Csehország EU-tagságból eredő nettó nyeresége eddig 639 milliárd korona - mutatott rá a pénzügyminisztérium.

Az EU legnagyobb befizetője Németország, amely a legutóbbi hivatalos adatok szerint 2015-ben 14 milliárd euróval küldött többet a közös kasszába, mint amennyit onnan kapott. Az uniós támogatások legnagyobb nyertese pedig Lengyelország, amely 2015-ben 9,5 milliárd euróval kapott többet Brüsszeltől a Varsó által befizetettnél.

MTI