A cseh belügyminiszter fegyverviselési jogot adna az állampolgároknak, hogy megvédhessék magukat a terroristáktól.
Milan Chovanec cseh belügyminiszter hétfőn közzétett alkotmánymódosító javaslatában azt indítványozta, hogy a nizzai és berlini terrortámadásokra válaszul rögzítsék az ország alaptörvényében a fegyverviseléshez való jogot.

A miniszter hétfőn közzétett előterjesztése szerint “az aktív és gyors védelem” csökkentené a támadók esélyeit a sikerre.

A cseh állampolgároknak ezért el kell ismerni a jogát ahhoz, hogy lőfegyverrel védhessék meg “életüket, egészségüket és tulajdonukat – derül ki a dokumentumból, amelynek beterjesztője szerint ily módon hozzájárulhatnának Csehország “belső biztonságához, rendjéhez és területi egységéhez”.

A cseh szociáldemokrata párti (CSSD) politikus kezdeményezésének elfogadásához a 200 tagú képviselőház (alsóház) legalább háromötödének, illetve a Szenátus (felsőház) jelen lévő tagjai háromötödének támogatása szükséges. Ehhez viszont a 2014 januárjától hatalmon lévő hármas kormánykoalíció – a CSSD, az ANO (Igen) mozgalom, a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) – ellenzéki pártok szavazataira is rá lenne utalva.

A mintegy 10 millió lakosú Csehországban több mint 800 ezer törvényesen nyilvántartott lőfegyver van magánkézben, és ez minden évvel egyre több lesz. A tervezett alkotmányossági szabályozás ugyanakkor nem vonatkozna majd a Csehországban élő, más uniós országok állampolgáraira.