Dálya térségében befejezték feladatukat a magyar jégtörőhajók. 
A helyi vízügyi vállalat kedden az MTI-vel közölte: visszatér Szerbiából Magyarországra az a két jégtörőhajó, amely a Duna szerb-horvát szakaszán, Dályánál teljesített szolgálatot az utóbbi két hétben. Az Országos Műszaki Irányító Törzs ugyanakkor közölte: ha a szerb fél kéri, akkor az egyik jégtörő készen áll egy esetleges újabb bevetésre Újvidék alatt.

A helyi vízügy azt közölte: a Jégtörő VI. és a Jégtörő XI. Dálya térségében előbb megnyitotta a több száz méteres jégtorlaszt, majd biztosította a jég torlódásmentes levezetését a csatorna fenntartásával. A vállalat hozzátette: az alacsony hőmérséklet miatt ismét jégtakaró alakulhat ki a folyókon, ezért fenntartják a készenléti állapotot.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatója szerint a Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajópár kedden elhagyja a közös érdekeltségű dályai szorost. 

A hajókat melegen tartják, a legénység a bajai kikötőben átnézi a hajókat, a kisebb műszaki hibákat elhárítják. Ha a szerb fél kéri, akkor a XI.-es jégtörő - amely döngölő funkcióval is rendelkezik - újabb feladatra is bevethető.

Emellett a Jégtörő VII. és a Széchenyi továbbra is a Belgrád feletti Duna szakaszon küzd a jéggel. A hajópár feladata az álló jég megbontása és a szakasz átjárhatóságának biztosítása - olvasható az OMIT közleményében.

MTI