Ausztrália évente 7 centimétert halad észak felé, a kontinens lassan 2 méterrel vándorolt odébb.
Ausztrália, a világ leggyorsabban mozgó szárazföldi tektonikai lemezén fekvő kontinense évente 7 centimétert halad észak felé. Ez akkora sebesség, hogy a térképeken jelenleg szereplő hosszúsági és szélességi koordinátákat a globális helyzetmeghatározási rendszerben ki kell igazítani, mert a legutóbbi, 1994-es kiigazítás óta már lassan két méterrel csúszott arrébb.

2017. január 1-ig a kontinens 1 méter 80 centit mozdult el, azonban a precízebb adatokat és az új eredményeket bemutató tanulmány 2017-re készül el, ami milliméterre pontosan mutatja be a kontinens helyzetét.

A kontinensek vándorlása, a tengerek vízszintjének változása és a talajerózió miatt a Föld felszíne folyamatosan változik, amelyet mi magunk nem észlelünk, mi több, évtizedek kellenek ahhoz, hogy picit láthatóvá váljanak. Ellenben a tudósoknak nagyon sok információjuk van arról, eddig hogy változott a Föld felszíne, mi több, már azt is kiszámították, hogy például 100 millió év múlva Ausztrália eltűnik a térképről – ha ezen földrész mozgása ilyen mértékben folytatódik.

Ezért mozog a kontinens – A földrengések, amelyek a tektonikus lemezek közötti feszültségek miatt alakulnak ki, megváltoztatják a földtömegek és a tengerfenék szerkezetét és pillanatok alatt elmozdíthatják a kontinenseket – mondta Dan Jaksa, az ausztrál földtani intézet vezetője a kontinens mozgásáról. Ausztrália esetében az évenkénti 7 centiméter elmozdulás komoly problémákat okoz a GPS-re támaszkodó navigációs alkalmazásoknak, például az automata traktoroknak, önjáró autóknak vagy drónoknak, ezért is fontos Ausztrália helyzetének újraszámítása a Föld felszínén.