Közel félezer olyan felnőttkorú migráns jutott át Nagy-Britanniába, akiket csak azért engedtek átkelni, mert azt hitték, hogy fiatalkorúak.
A hivatalos adatok szerint 465 migráns hazudott az életkoráról azok közül, akiket Nagy-Britannia nagylelkűen befogadott korábban. A szigetország kikötötte, hogy csak olyan illegális bevándorlókat hajlandó korlátozottan átvenni, akik nem töltötték még be a 18. életévüket, valamint hozzátartozójuk az országban él.

Vasárnap került nyilvánosságra, hogy a határőröknek és a hivatalnokoknak közel félezer migráns mondta fiatalabbnak magát, volt olyan is, aki már majdnem harminc éves volt, de azt hazudta, hogy még fiatalkorú. A befogadottak életkorának ellenőrzését végző szociális munkások szerint az eredetinél sokkal több olyan migráns kelt át a határokon, akikről korábban azt hitték, hogy fiatal.

Amber Rudd belügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy csak a legsérülékenyebbeket engedik át. A beengedett migránsok többsége a calais-i Dzsungelben élt huzamosabb ideig.

2013-tól 2016 végéig összesen 2,028 tesztet hajtottak végre a hatóságok, hogy megtudják valóban annyi idős-e a migráns, mint amennyinek vallja magát. Az eredmény egészen megdöbbentő, mivel minden negyedik hazudott a hatóságoknak.

A rekordtartó migránst a Hampshire megyei hivatal jegyzi, a magát 17 évesnek valló illegális bevándorló valójában 29 volt. A Portsmouth-i önkormányzat vizsgálata pedig egy magát 17 évesnek valló férfiról derítette ki, hogy valójában 26 esztendős. Vannak olyan hivatalok, ahol az összes ellenőrzött migráns életkora eltér a valóstól.

Október óta több mint 750 migránsgyereket vett át Nagy-Britannia.