Obamának és a mögötte álló erőknek öt fontos célja van a Moszkva-ellenes hisztéria felkorbácsolásával. A Trump mögött álló erők szerint ez csupán eltereli a figyelmet a valódi ellenségről: Kínáról. A Republikánus neokonzervatívok mindenesetre teljes mellszélességgel Obama mögött sorakoztak föl.
Két héttel ezelőtt már részletesen írtunk arról az éles belharcról, amely Trump tervezett orosz nyitása miatt robbant ki az amerikai uralkodó körökben. Nos, az elmúlt napokban ez a harc eszkalálódott és az Obama adminisztráció 35 orosz katonai és polgári hírszerzéssel gyanúsított személyt utasított ki.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium kiberbűnözéssel foglalkozó részlegének és az FBI-nak a közös, múlt csütörtöki jelentése hivatott igazolni az elrendelt büntetőintézkedéseket és alátámasztani Washington állításait, miszerint az orosz hírszerzés áll az amerikai választásokkal kapcsolatos hackertámadások mögött.

Mi a célja Obamának?

Az FBI a hackertámadásoknak a Grizzly Steppe nevet adta, ami utalás az akcióban részt vevő, napjaink két leghírhedtebb hackercsoportjára, amelyek Fancy Bear és Cozy Bear néven ismertek. A jelentés nem szolgáltat kézzelfogható bizonyítékot arra, hogy a hackertámadásokat az orosz katonai hírszerzés (GU), az FSZB vagy a Kreml rendelte volna el. A dokumentum e helyett bűnjeleket és hackercsoportokat sorol fel, amelyeket egy Oroszország által vezettet kiberhadsereg részének tekint.

Obama a büntetőintézkedésekkel öt fontos célt próbál elérni: (1) elterelni a figyelmet arról, hogy Washington vereséget szenvedett Szíriában és Moszkva példátlan módon már a békét szolgáló tárgyalásokra sem hívja meg Asztanába (2) Moszkvára fogni a Demokraták fájdalmas vereségét az elnökválasztáson (3) a lehető legnagyobb károkat okozni Moszkva és Washington kapcsolataiban, hogy Trumpnak herkulesi feladattal kelljen megbirkóznia a normalizálás során (4) Trumpot gyakorlatilag kollaborációval vádolni meg az orosz hírszerzéssel, így delegitimizálni a három hét múlva kezdődő elnökségét. (5) éket verni Trump és a Republikánus Párt közé.

A neokonzervatívok elemükben érzik magukat

Geopolitikai értelemben az Obama mögött álló hatalmi körök a konfrontáció élezésére játszanak Moszkvával, míg a Trump mögött álló erők szerint ez csupán elterelné a figyelmet a valódi ellenségről: Kínáról. Trump és csapatának e mellett meggyőződése, hogy a Demokraták győzelme esetén Obama nem vezetett volna be hasonló büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. Az amerikai média zászlóshajói éles szavakkal bírálják a feltételezett orosz kibertámadásokat, mit sem törődve az elmúlt évek hasonló amerikai lehallgatási műveleteivel Angela Merkel telefonja ellen, vagy az ENSZ internet vonalainak kémlelésével.

A Republikánus neokonzervatívok mindenesetre teljes mellszélességgel Obama mögött sorakoztak föl. A korábbi ENSZ nagykövet, John Bolton elégtelennek tartja a szankciókat, szerinte „el kell érni azt, hogy az oroszok érezzék a fájdalmat”. Az amerikai globális hegemónia lánglelkű – de már felettébb hajlott korú – lovagja, John McCain, aki a Szenátus Katonai Bizottságának vezetője, csütörtökre meghallgatást hívott össze a kibertámadásokról, ahol természetesen a feltételezett orosz műveletek fogják vinni a prímet.

Forrás