Mintegy félmillió kisgyereket éhhalál fenyeget Nigéria északkeleti részében, a Boko Haram iszlamista terrorszervezettel kialakult konfliktus következtében - közölte az ENSZ szerdán New Yorkban. 
Yorkban. ENSZ: Éhhalál fenyeget félmillió gyereket Nigériában Forrás: Reuters
Toby Lanzer, a világszervezet Száhel-övezeti regionális koordinátora szerint a súlyosan alultáplált gyerekek élete veszélybe kerül, amennyiben nem kapnak sürgősen segítséget. Számos nigériai településen, amelyek korábban évekig a Boko Haram ellenőrzése alatt álltak, nincsenek már két-, három-, illetve négyéves gyerekek, mert meghaltak - tette hozzá Lanzer.
Az ötévesnél fiatalabb gyerekek immunrendszere gyengébb, ezért különösen veszélyeztetettek, emellett pedig a térség hétmillió lakosan szorul élelmiszersegélyekre
- mondta Lanzer a New York-i sajtótájékoztatóján. Szerinte a világ bármely kormányát túlterhelné egy ilyen méretű humanitárius katasztrófa, ezért nemzetközi segítségre van szüksége az országnak. Lanzer hozzáfűzte: február 24-én tartanak Oslóban donorkonferenciát, amelyen felajánlásokat várnak Nigéria és a válság által érintett szomszédjai, Csád, Kamerun és Niger számára.

A Boko Haram tevékenysége miatt már mintegy 20 ezren vesztették életüket és több mint 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására 2009 óta. A nigériai hatóságok azt állítják, hogy azóta jelentős sikereket értek el a terrorszervezet elleni harcban, így kiűzték a Boko Haram fegyvereseit egyik utolsó nigériai fellegvárukból, az ország északkeleti felében lévő Sambisa erdőségből.

MTI