Marokkóból biztonsági okokból száműzték a burkát.
Rabat hatóságai azt kérték azoktól, akik burkát gyártanak, és burkával kereskednek, hogy hagyjanak fel ezzel a tevékenységükkel. De igazából nincsen olyan törvény, ami tiltaná azt.

Marokkó mutatkozik a muszlim országok között a legelkötelezettebbnek az iszlám integralizmus elleni harcban.

A döntést Rabat Belügyminisztériuma hozta meg. A minisztérium hivatalnokai maguk mentek el azokra a helyekre, ahol Casablancában és Taroudantban, az ország észak-keleti részén az arcot teljes mértékben eltakaró fátylat készítek. A burka gyártóitól azt kérték, hogy vessenek véget azok előállításának, valamint azt, hogy a már meglévő készleteket semmisítsék meg. Ez utóbbira 48 órás ultimátumot adtak a burka gyártóinak, amely lejártával el fogják kobozni azokat.

“Azt a döntést hoztuk, hogy teljesen betiltjuk ezeknek a típusú ruháknak az importálását, gyártását és kereskedelmét a királyság minden városában és településén”, mondta a Belügyminisztérium egyik hírforrása. A yabalidi.com weboldal tudatja, hogy a kereskedőknek írott hivatalos értesítést küldtek, hogy tájékoztassák őket az új rendelkezésről. A Yaoum24 internetes oldal emlékeztet rá, hogy a teljesen eltakaró fátyol milyen gyakran szolgál arra, hogy álca legyen a terroristáknak.

Az év vége közeledtével a marokkói biztonsági erők szalafista szélsőségességhez köthető 70 személyt tartóztattak le. Marokkóban azonban nincsen olyan törvény, ami tiltaná a burka viselését, de olyan sem, ami az eladását vagy a gyártását. Ezért a l’Observatoire du Nord des Droits de l’Homme (ONDH) úgy tartja, hogy a Belügyminisztérium döntése jogtalan és semmis, mivel nem alapul semmilyen jogi előíráson, és “a nők jogait sérti, a szabad önkifejezéshez és öltözködéshez való jogukat”. (Az ONDH egy emberi jogi szervezet.)

Úgy tűnik, hogy marokkóból is újabb menekülthullám várható Európába. Majd onnan is ide menekülnek a radikális muszlimok az üldöztetéstől…

Forrás