Az olasz állam 1.500 migránst zsúfolt össze Conettában, egy kis olasz településen, melynek 197 lakosa van. Felvetődik a kérdés, hogy feltételezett menekültek ekkora tömegét miért is kellet a sátortáborrá átalakított volt katonai bázison összezárni egy olyan szövetkezet gazdagítására, amely több ügy miatt is per alatt áll.
Az állam tudatosan hozott létre egy gettót a venetoi vidék kis falvai között, és bízta rá ennek a gettónak a kulcsát egy szövetkezetre, amely jövedelme néhány év alatt 80-szorosára nőtt. Válság idején, melyik terület, melyik vállalata is képzelhetné el a jövedelmének ilyen gyors megsokszorozódását?

Az Edeco jövedelme 2011-ben 114.940 euro volt bölcsődék és napközik üzemeltetéséből. Míg 2015-ben az inváziós üzlettel foglalkozva csaknem 10 millió eurós jövedelmet ért el.

Mind e közben olyan szolgáltatást nyújtott, amelyek különböző újságírói jelentések szerint, teljesen alkalmatlannak bizonyultak. Egymás mellé zsúfolt emeletes ágyak, kosz mindenfelé, szemét, nem működő fürdőszobák, túlzsúfoltság.

Mondjuk más híradásokból azért tudjuk , hogy a kosz és a szemét, valamint a tönkrement fürdőszobák azért nem csupán az üzemeltetőnek róhatóak fel a migránsok esetében. Számos egy-két-három csillagos szálloda, stb. is végezte már így Olaszországban is a migránsok kezén. Habár ott egyáltalán nem voltak így összezsúfolva, és nem volt rajtuk ilyen tetemes a bevétele sem a tulajdonosnak, sőt… .

De azért ez a hely egy valóban különlegesen szörnyű gettó, nem véletlen, hogy ekkora lázadás tört ki benne a héten. Habár ők más normális lakó helyeken is tudnak törni-zúzni az elmúlt egy-két év számos híre alapján, de ez conai tábor azért tényleg egy nagyon embertelen szörnyű hely.

Forrás