Négyen haltak meg Ukrajnában az erős fagyok és hófúvás miatt, Romániában több mint száz település maradt áram nélkül, a tengeri kikötőket lezárták. Hóvihar tombol Bulgáriában is.
Ukrajna

Kihűlési és fagyási tünetekkel 51 ember fordult segítségért az egészségügyi intézményekhez, ennek ellenére négyen is meghaltak Lemberg (Lviv) megyében. Ukrajna-szerte 3500 melegedőt nyitottak a lakosságnak a hideg miatt, ezekben több mint 20 ezren kaptak segítséget. A katasztrófavédelem emellett több mint 100 mobil melegedőt is felállított. Január 4. és 6. között 140 behavazott járműből mintegy 190 embert szabadítottak ki - tette hozzá.

Odessza és Kirovohrad megyében a rossz időjárási körülmények miatt forgalmi korlátozásokat vezettek be. Odessza megyében 17 település maradt áramszolgáltatás nélkül az ítéletidő miatt.

Az ukrán meteorológiai szolgálat szerint a Balkán felől közelítő ciklon miatt január 6. és 8. között mínusz 25 Celsius-fokig süllyedhet a hőmérséklet, és erős havazásokra lehet számítani Mikolajiv, Odessza, Kirovohrad, Poltava, Szumi és Cserkaszi megyékben, illetve a Kijev és Vinnicja megyék egyes térségeiben.

Románia

Több mint száz település maradt áram nélkül Románia keleti részén Constanta, Tulcea és Calarasi megyében, ahol a péntek hajnal óta tomboló hóvihar vezetékeket szakított le és villanypóznákat döntött ki. A meteorológiai szolgálat vörös (harmadfokú) riasztást adott ki a román fővárostól keletre fekvő hét megyére, ahol csütörtök este óta havazik, és szél pedig óránként 70-80 kilométeres sebességgel fúj. Az ország megyéinek több mint felében - főleg a Kárpátok karéján kívüli területeken - a hófúvás miatt sárga és narancssárga figyelmeztetés van érvényben pénteken.


A román fővárostól keletre fekvő Baragan-síkságon és a Fekete-tenger partján fekvő Dobrudzsában minden út járhatatlan, leállt a közúti és vasúti közlekedés, Románia minden tengeri kikötőjét lezárták.

A belügyminisztérium kilencezer alkalmazottját és 4500 járművét mozgósították a zord időjárás okozta problémák elhárítására. A védelmi tárca országszerte 2600 katonát és 400 speciális szárazföldi járművet, öt helikoptert bocsátott a katasztrófavédelem rendelkezésére. A konstancai Marasesti harckocsizó dandár összkerékhajtású csapatszállító járműveivel és teherautóival segíti a hó fogságában rekedt autók és utasaik kimentését.


A tengerpartot a fővárossal összekötő A2-es autópályát már péntek hajnalban lezárták, mégis utasok tucatjait kellett kimenteni. A rendőrség menetoszlopba szervezte a 75-ös kilométerszelvény körül elakadt mintegy negyven járművet, amely előtt hókotrókkal szabadítják fel az utat.

A bukaresti nemzetközi repülőtér továbbra is fogadja a gépeket, folyamatosan takarítják a kifutópályákat, de több légitársaság törölte járatait. A Wizz-Air légitársaság nem indította el pénteken a londoni, párizsi és stockholmi járatát, a Ryanair és Tarom pedig törölte a Bukarestet Temesvárral, Nagyváraddal és Jászvásárral (Iasi) összekötő belföldi járatait. A konstancai Mihail Kogalniceanu nemzetközi repülőteret lezárták.

Bulgária

Hóvihar tombol Bulgária északkeleti részén pénteken, települések százain nincs áramszolgáltatása - közölte a helyi polgárvédelem. A szél méteres hótorlaszokat emelt a Duna menti Rusze és Szilisztra településeknél, valamint Sumen, Razgrad és Targoviste városoknál. A keleti Várnában zárva van a legjelentősebb bolgár fekete-tengeri kikötő és a repülőtér.


Az ország többi részén legfeljebb óránkénti 40 kilométeres sebességgel lehet közlekedni az utakon - közölte a Liljana Pavlova regionális fejlesztési miniszter.

Bojko Boriszov leköszönő kormányfő felszólította a lakosságot, hogy a hétvégén - ha teheti - ne utazzon.

A hatóságok riasztást adtak ki a szombattól keddig, ebben az időszakban mintegy mínusz 20 Celsius-fokos hidegek várhatók.