Idén márciustól pénzügyi segélyt kapnak a Görögországban tartózkodó migránsok, menekültek, amelyből majd saját maguknak kell fedezniük élelmezésük költségeit.
Jannisz Muzalasz, görög bevándorlásügyi miniszter az állami televízióban bejelentette: a bevándorló családok márciustól 399 eurós segélyt kapnak (123 700 forint); ráadásul a kapott “támogatás” csak 1 euróval lesz kevesebb, mint amennyit a görög családok kapnak hasonló esetekben. A tárcavezető szerint az egy eurónyi különbségre alkotmányjogi szempontok miatt van szükség – írja az MTI.

Eddig a menekülttáborokban elszállásolt illegális bevándorlókat segélyszervezetek, részben pedig a görög hadsereg és haditengerészet látta el élelemmel.

A tervezett segély azonban nem vonatkozik majd arra a mintegy 16 ezer menekültre, aki a görög égei-tengeri szigeteken létesített menekülttáborokban él. Ehelyett a görög kormány több kisebb tábor felállítását határozta el. Ezek építését már el is kezdték, hogy ezzel enyhítsék a nyomást a Híosz és Leszbosz szigeteki túlzsúfolt létesítményekre.