Vlagyimir Putyin orosz államfő egyetlen keresetlen mondattal intézte el azokat a litván vádakat, amelyek szerint az orosz titkosszolgálat feltörte a szomszédos ország kormányának informatikai rendszerét, és ezt követően hónapok át észrevétlenül kutakodott abban.
A litván kormány azt állítja, hogy az oroszok kémkednek a ország közintézményeinek komputereiben - írta a lengyel onet.pl hírportál. A vilniusi kiberbiztonsági központ szakemberei szerint a kormány által használt eszközökbe kémszoftvereket telepítettek, amelyek hónapokon át zavartalanul működtek.

A Rimtautas Cerniauskas számítástechnikai biztonsági főnök szerint az orosz kormány 2015 óta próbál bejutni az állami adminisztráció által használt számítógépekbe, és ezek a próbálkozások idővel egyre erősödtek. Az elmúlt évben húsz ilyen műveletet hajtottak végre, s ami fontosabb: a próbálkozások sikeresek voltak.

Ugyan már, kérem!

A kémprogramok jelenlétét az elhárítók csak hat hónap után vették észre. Ez alatt az idő alatt alatt dokumentumokat és jelszavakat loptak el a segítségükkel. Azt nem lehet tudni, hogy a hackereknek sikerült-e bizalmas dokumentumokhoz vagy kormánytitkokhoz is hozzájutniuk.

Némi optimizmusra ad okot ezzel kapcsolatban, hogy a fertőzött gépeket alacsonyabb rangú hivatalnokok használták, akik a kormány döntéseit előkészítő vázlatokkal és tervezetekkel dolgoznak.

Vlagyimir Putyin minden oroszok államfője különös érvvel intézte el a vádakat, amelyek szerinte abszurdak, és Oroszországnak semmi köze hozzájuk. Szerinte az orosz kormány hivatalai is gyakori célpontjai idegen országok kibertámadásának, de Moszkva még soha, senkit sem vádolt ezzel kapcsolatban.

Forrás