Az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok megerősítették a Demokrata Nemzeti Bizottsággal (DNC) és Hillary Clintonnal kapcsolatban kiszivárogtatott dokumentumok hitelességét. A jelentés szerint a WikiLeaks nem koholt információkat, hanem kizárólag hiteles dokumentumokat hozott nyilvánosságra.
Pénteken nyilvánosságra hozták a 2016-os amerikai elnökválasztás során feltételezett orosz érintettséget vizsgáló átfogó nemzetbiztonsági vizsgálat eredményeit. A Nemzeti Hírszerzési Igazgató hivatala által kiadott jelentésben az áll, hogy az orosz katonai hírszerzés törhette fel Hillary Clinton levelezését és a demokrata párt szervereit.

A titkosszolgálati vizsgálat eredményei szerint hitelesek azok a WikiLeaks által kiszivárogtatott adatok, melyek részben a választási kampány során jutottak nyilvánosságra, hiszen a jelentésben az áll, hogy hackertámadás során jutottak hozzá a később kiszivárogtatott dokumentumokhoz. A jelentés konkrétan kijelenti, hogy az adatállomány nem tartalmaz koholt vádakat.

„Az általunk vizsgált tartalmakat a GRU által célba vett e-mail fiókokból 2016 márciusban szerezték meg, majd júniusban hozták nyilvánosságra a DCLeaks.com-on. Teljes bizonyossággal állítjuk, hogy a GRU olyan anyagot adott át a WikiLeaks-nek, amit a DNC-tól és demokrata vezetőktől szerzett meg. Moszkva valószínűleg már eleve fennálló reputációja miatt választotta a WikiLeaks-et. A WikiLeaks-en keresztül nyilvánosságra hozott adatállomány nem tartalmazott koholmányokat.” áll a jelentésben (a 13. oldalon olvasható).

A nemzetbiztonsági jelentés eredményei szerint, miközben a kiszivárogtatásokkal kapcsolatban továbbra is Oroszországot vádolják, a kiszivárogtatott dokumentumok hitelessége megkérdőjelezhetetlen. Az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok szerint az orosz katonai hírszerzés nem vezette félre az amerikai választókat – Hillary Clinton viszont igen.

A nemzetbiztonsági jelentés alapján a WikiLeaks gyakorlatilag a nyers valóságot hozta nyilvánosságra.

Forrás