Egy dél-koreai bíróság hét év börtönre ítélte pénteken a háztartási cikkeket gyártó brit Reckitt Benckiser helyi leányvállalatának korábbi vezérigazgatóját, amiért a cég egyik fertőtlenítőszere számos embert megölt, és százaknak okozott maradandó tüdőkárosodást az ázsiai országban.
A szöuli központi kerületi bíróság bűnösnek találta a Reckitt Benckiser Koreát 1991 és 2005 között vezető Sin Hjun Vut gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, valamint azért, mert a halálos terméket megtévesztően úgy reklámozták, hogy a vegyszer még gyerekekre sem ártalmas - közölte az MTI.

A 68 éves volt vállalatigazgató ellen tavaly májusban 181 esettel, köztük 73 halálozással összefüggésben emeltek vádat. Az ügyben döntő főbíró szerint a katasztrófa elkerülhető lett volna, ha Sin és kollégái ellenőrizték volna a szer biztonságosságát.

Öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélték az ügyben a Reckitt Benckiser Korea kutatásfejlesztési részlegének több korábbi és jelenlegi vezetőségi tagját is. A bíróság 150 millió von (csaknem 37 millió forint) pénzbírság fizetésére kötelezte a vállalatot.

Az áldozatok egy csoportja pénteken elégedetlenségének adott hangot az ítélet miatt, mondván, hogy az ügyészek keményebb büntetés kiszabását szorgalmazták az ügy felelőseire.

A száraz téli időszakban elsősorban a gyerekek és várandós nők által használt párásító készülékek tisztítására alkalmas halálos fertőtlenítőt a Reckitt Benckiser 2001-ben dobta piacra Dél-Koreában. A szer belélegzésének veszélyeire azonban csak 2011-ben derült fény, amikor a hatóságok vizsgálni kezdtek egy rejtélyes tüdőbetegséget, amely négy terhes nő halálát okozta.

Megállapították, hogy a halálesetekért mindenekelőtt a Reckitt Benckiser termékei tehetők felelőssé. Több mint ötezer halálesetet és maradandó tüdőkárosodást hoztak összefüggésbe ezeknek a vegyszereknek az alkalmazásával.

Tavaly májusban a vállalat dél-koreai vezetője bocsánatot kért, és elismerte a cég felelősségét.

MTI