“Trump az első napon hatályon kívül helyezi Obama intézkedéseit”
Donald Trump megválasztott elnök azt tervezi, hogy első hivatalban töltött napján hatályon kívül helyezi Barack Obama elnök egy sor intézkedésének végrehajtását – mondta vasárnap a Fehér Ház hivatalba lépő sajtótitkára.

A két évig tartó választási kampányban Obama mindvégig azt a mantrát ismételgette, hogy minden tőle telhetőt meg fog tenni a hatalom békés átadásának biztosítása érdekében.

Sean Spicer – Trump hivatalba lépő fehér házi sajtótitkára – az amerikai ABC televízió „This Week” (E hét) című műsorában elmondta, hogy Trump a jelenlegi adminisztrációnak sok, az elmúlt nyolc évben hozott gazdasági növekedést és munkahelyteremtést akadályozó szabályát és intézkedését azonnal hatályon kívül fogja helyezni.

Ez a két lépés egyike, amelyekről Spicer azt mondta, hogy Trump közvetlenül a hivatali eskü letétele után meg fog tenni.

A sajtótitkár azt ugyan nem határozta meg, hogy Trump mely intézkedések végrehajtását fogja hatályon kívül helyezni, azonban Trump már régóta kritizálja Obama bevándorlással és energia rendeletekkel kapcsolatos, valamint külpolitikai lépéseit, és már kereshette ezen és más intézkedések visszavonásnak a módját.

Spicer azt is elmondta, hogy Trump azzal, hogy adminisztrációjának tagjai öt évig korlátozva lesznek abban, hogy lobbisták legyenek, miután Trump kormányát elhagyják, azzal a céllal kezd reformokba, „hogy Washingtont új márkanévvé tegye”.

„Ez nagyon előrelátó hozzáállás” – mondta Spicer. „A múltban visszapillantó tükörbe néztünk. Ezúttal azonban előre gondolkodunk. Aki a Trump adminisztrációt szeretné szolgálni, az az országot – nem saját magát – fogja szolgálni” – fogalmazott.