Az NBC News amerikai igazságügyi forrásoktól úgy tudja, Barack Obama elnök "szűkített" amnesztialistájára került Chelsea (korábban Bradley) Manning, akit 35 éves szabadságvesztésre ítéltek amiatt, hogy több mint 700 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot és videofelvételt szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.
Manning még november 10-i keltezéssel juttatta el kérvényét a Fehér Házból távozó Obama elnöknek. Az irat másolatát a The New York Times című lap szivárogtatta ki még november közepén.

A WikiLeaks informátora kérelmében úgy fogalmazott: vállalja a felelősséget a tettéért, amely helytelen volt, de nem állt szándékában kárt okozni az Egyesült Államoknak.

Manning beadványában ugyanakkor Hangsúlyozta: nem kegyelmet kér, csupán 35 évnyi börtönbüntetésének hat évre csökkentését.

Az NBC News szerint Manning kérvényéről legkorábban szerdán, azaz már ma döntés születhet.
A most 28 éves, transznemű Chelsea Manning tavaly októberben, illetve korábban júliusban is öngyilkosságot kísérelt meg a Fort Leavenworth-i katonai börtönben.

Manning nagynénje, Deborah Manning az amerikai hírportálnak azt mondta, amióta elítélték, most a legnagyobb a remény arra, hogy szabadon engedik unokaöccsét.

Manninget 2010 májusában vették őrizetbe, és három évvel később ítélték el más vádpontok mellett kémkedés miatt.

A tárgyaláson bűnösnek vallotta magát, és még az ítélet kihirdetése előtt bocsánatot kért a bíróságtól és az amerikai nemzettől – emlékeztet rá az NBC News .
Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítója szeptemberben egy Twitter-bejegyzésben jelezte, hogy feladja magát az Egyesült Államoknak, amennyiben Barack Obama megkegyelmezne „informátorának”, Chelsea Manningnek.

Forrás: NBC News