A madéfalvi veszedelem 253. évfordulójára emlékeztek szombaton a Siculicidium-emlékműnél.
Az 1764-ben, Mária Terézia királynő uralkodása alatt elkövetett tömeggyilkosság áldozataira való megemlékezésen Kelemen Hunor szövetségi elnök hangsúlyozta, amikor történelmi eseményeket, tragédiákat idézünk fel, mindig arra gondolunk, hogy nem térhetünk vissza egy olyan időszakba, amikor ártatlan, védtelen embereket valamilyen hatalomnak az érdekében vagy nevében lemészárolnak.

„Ma, 27 évvel a diktatúra bukása után is azt mondjuk, hogy nem jöhet el egy olyan idő, amikor bárkinek azért kell szenvednie, mert egy hatalom érdeke úgy kívánja, hogy egy népet, egy közösséget elnyomjon” – idézi az RMDSZ közleménye a szövetségi elnököt, aki szerint a tömeggyilkosságra és népirtásra nem lehet és nem is szabad enyhébb kifejezést keresni.

Kelemen Hunor az Agerpres szerint hozzátette, minden, a madéfalvi veszedelem évfordulójához hasonló megemlékezésnek a szabadságról, a szabadságszeretetről kell szólnia. „Nekünk azt kell hangsúlyozni ilyenkor is, hogy szabadság nélkül nincs semmi. Ez az állítás minket, nemzeti kisebbségeket különösen érint egy olyan korban, amikor sokan kétségbe vonják a szabadságnak az ideáját. Szabadság nélkül nincsenek kisebbségi jogok, nincsen kiszámíthatóság, nincsen emberhez méltó élet” – fogalmazott a megemlékezésen Kelemen Hunor.

A Krónika nyomán